Медии на прицел: Скриха ли bTV и "Дневник" информация за Божков?

13:57, 11 фев 20 25 4040 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Скандалът с Васил Божков добива нови и нови измерения, които засягат все повече сфери на обществения живот. След Комисията по хазарта, фондация "Тракия" и частните лотарии, днес във фокуса на вниманието са двете медии bTV и "Дневник", които според бизнесмена и собственик на Efbet Цветомир Найденов са виновни за медийно затъмнение и покриване на информация свързана с финансови нарушения от страна на Божков.

Припомняме, че именно Найденов бе сред авторите на сигнала срещу собственика на "Нове холдинг", заради който прокуратурата му повдигна обвинения и бе арестуван в Обединените арабски емирства. Към момента срещу Божков вече има две дела – освен за неплащане на стотици милиони такси от хазарт, и за убийства, принуди и изнасилвания. Още преди десетина дни той обяви, че преди да се обърне към Прокуратурата, е представил документи срещу Божков на bTV и "Дневник".

120 страници на арабски е искането за екстрадиция на Васил Божков

В писмо до медиите Цветомир Найденов описва как двете водещи български медии, които имат привилегията да информират българските зрители и читатели, в този случай са замълчали за неговите разкрития.

"За наша огромна изненада и неудовлетворение нито една от сезираните медии, които активно пропагандират свобода на словото и прозрачна журналистика, не реагира. Напротив, информацията не беше оповестена от тях, никога повече не ни потърсиха, не дадоха гласност по темата и дори не направиха опит да проверят твърденията ни", посочи той и намекна, че причина за това може е фактът, че Божков и неговите фирми са голям рекламодател в групата на bTV.

Найденов обяснява, че заедно с баща си и брат си са потърсили btv и „Дневник“, вярвайки в техния професионализъм и безкористност, но са притеснени, че пред тяхната безпристрастност са поставени сериозни корпоративни интереси, които са в сериозен ущърб на обществото и защитата на правата на гражданите.

Краят на голямото търкане

Тази сутрин в атаката срещу медиите се включи и председателят на НФСБ Валери Симеонов, който е и вносител на текстовете, които забраниха частните лотарии и така удари бизнеса на Божков. Той обвини водещия на bTV Антон Хекемян и  директора на „Новини, актуални предавания и спорт“  Венелин Петков, че са корумпирани, след като са замълчали за схемата, с която Васил Божков е ощетявал държавата, въпреки че са получили сигнал за това.

Зная за корумпирани телевизионни водещи. Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков. Какви са тези, на които им е казано на 15 декември цялата история на Найденови и за престъпната схема на Божков с ощетяване на държавата със стотици милиони, и те са мълчали!? Аз бих пратил прокуратурата при тях, да ги разпита”, заяви той в ефира на БНТ. „Има закон, има Наказателен кодекс. Всеки, който знае за престъпление, е длъжен да докладва на съответните институции. Защо не са го направили? Естествено, че не са го направили”, каза още Симеонов.

Ловци на антики

Последва реакция от страна на bTV, която обяви твърденията на бизнесмена Цветомир Найденов за неверни и подвеждащи. Медията защити Хекимян и Петков и обяви, че ще подкрепи всички правни мерки, които те биха предприели срещу депутата Валери Симеонов. От тaм посочиха още, че ролята на журналистиката е да разкрива истината след проверка и разследване на информация, а служителите на медията информират отговорно, като се основават на факти, независимо от случая и от времето, необходимо за проверка на информацията. В позицията се подчертава, че е напълно неоснователно да се очаква новините и актуалните предавания на bTV да служат за платформа на едностранни твърдения и изявления. Подобни изказвания са подвеждащи и рушат разбирането на аудиторията относно същността на журналистиката и нейната роля в обществото, категорични са те.

Директорът на "Новини, актуални предавания и спорт" в bTV Венелин Петков ще съди зам.-председателя на парламента Валери Симеонов. "За протокола. Документите, които Цветомир Найденов учтиво ни предостави, са жалбите му до прокуратурата. Те са надлежно заведени там поне две седмици преди той да започне да търси изява в bTV. Позор, господин заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Ще се видим в съда", каза Венелин Петков, цитиран от БГНЕС.

Коолегата му Антон Хекимян отбеляза, че за пореден път овластен си позволява да отправя директни обвинения, внушения и заплахи срещу журналисти в национален ефир, без никакви основания и доказателства. "Нямам притеснения, защото във всяка ситуация следвам принципите на професията!
Всеки човек трябва да носи отговорност за думите и действията си, особено когато е зам.-председател на Народното събрание!", добави той.

От редакцията на "Дневник" в началото на месеца обясниха, че разказаната през декември от братя Найденови информация се е нуждаела от проверки и потвърждение. Тогава медията е задала въпроси до прокуратурата, на които така и не е получила отговор, което е и причината изданието да не публикува сигналите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама