Акцент на деня: Рисковете на професията

17:30, 11 фев 20 25 4276 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

България е на 111-то място в класацията за свобода на медиите  на "Репортери без граница" - това не е новина. Не е новина и, че у нас журналистите са на мушката едновременно на организираната престъпност, както и на властта, както се казва това са рисковете на професията.

И до такава степен сме свикнали, че това не е новина, че всеки път, когато ни се напомни за тази закономерност, ние приемаме случващото се с известна доза равнодушие. И тук говоря за гилдията, не за обикновените хора, за които потребността от свобода на словото е доста по-илюзорна от тази за салама...

В последните дни станахме свидетели на два примера, в които управляващите показаха какво е отношението им към онези, които питат и проверяват кой какво казва. В първия случай премиерът оприличи тълпата от журналисти около него на мисирки. Във втория случай от днес зам.-председателят на парламента Валери Симеонов обвини в корупция две от лицата на bTV, защото не са реагирали веднага на сигнали срещу Васил Божков. Всичко това се случва с лекота и някак закономерно на фона на несекващия поток от новини за "освободени журналисти" и рокади по върха на медиите - въобще свободна работа.

Въпросът днес е редно ли е хората, облечени с власт да се държат така свободно с представителите на медиите. Трябва ли журналистите у нас да се превръщат в пощенска кутия, до която всеки може да изпраща сигнали и да настоява за гласност преди каквато и да е проверка? От друга страна - свободни ли са самите те от финансови и други зависимости да публикуват даден материал?

А ето и конкретния повод за тези въпроси и размишления:

bTV и Дневник" попаднаха под ударите на бизнесмена и собственик на Efbet Цветомир Найденов и заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов, които само в рамките на няколко часа размахаха пръст срещу медиите с обвинения, че не са се задействали по сигналите на първия срещу Васил Божков. Найденов дори намекна, че причина за това може би е фактът, че Божков и неговите фирми са голям рекламодател в групата на bTV. Симеонов пък стигна по-далеч и обвини водещият в телевизията Антон Хекимян и директорът на „Новини, актуални предавания и спорт“ Венелин Петков в корупция. Припомняме, че Найденов и Симеонов са двете от основните фигури в атаката срещу Васил Божков - единият подаде до Прокуратурата сигналите за нарушения с хазартните фирми на Божков, а другият внесе законовите поправки, които забраниха дейността на частните лотарии, собственост на бизнесмена.

bTV обяви твърденията на Найденов за неверни и подвеждащи. Медията защити своите служители и обяви, че застава зад тях в съдебната им битка срещу Валери Симеонов заради обвиненията в корупция. В позицията им се казва още, че ролята на журналистиката е да разкрива истината след проверка и разследване на информация, а служителите на медията информират отговорно, като се основават на факти, независимо от случая и от времето, необходимо за проверка на информацията.

От редакцията на "Дневник" в началото на месеца също обясниха, че разказаната през декември от братя Найденови информация се е нуждаела от проверки и потвърждение. Тогава медията обясни, че ролята на журналистиката е да проверява фактите, а не да се превръща в “пощенска кутия” за едностранчиви твърдения в бизнес или други спорове, както и че след проверка се оказало, че част от твърденията на Найденов не отговарят на истината.

До момента няма реакция от страна на СБЖ по случая, но там нещата се случват бавно. Именно заради бездействието на Съюза, миналата седмица д-р Коста Костов прекрати членството си в него. Не желая повече да бъда част от една общност, която позволява членовете ѝ да бъдат публично унизявани и не демонстрира очакваните защитни рефлекси. Не искам да бъда считан за пуяк сред мисирки, а за свободна личност", заяви тогава той.

Асоциацията на европейските журналисти - България обаче реагира. Тя осъди атаката на Валери Симеонов и заяви, че тя вероятно е и част от целенасочена атака срещу две все още критични медийни групи и е част от голямата война за овладяване на медийния сектор.  

По никакъв начин не може да се приеме, че става дума за прикриване на информация при условие, че разкритията за предполагаемата престъпна дейност на Васил Божков и действията на прокуратурата бяха широко отразени от тези и други медии. Журналистите не могат да бъдат обинявани в укривателство. Функция на журналистиката да е да събира, проверява и оповестява проверена информация, която е от висок обществен интерес. Журналистите не могат да се използват за решаване на корпоративни спорове, заявиха от АЕЖ - България.

От асоциацията посочват и друга тревожна тенденция - появявата на анонимни публикации, защитаващи единствено тезата на едната, или другата страна, без да бъдат търсени фактите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама