Борисов спира наредбата за касовите апарати, докато не се постигне консенсус

19:30, 12 фев 20 / Политика 25 4474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Промените в Наредба Н-18 на НАП за касовите апарати няма да влязат докато не получи одобрение на засегнатите браншове. Това нареди премиерът Бойко Борисов на финансовия министър Владислав Горанов, който преговаря по спорните текстове, предаде БГНЕС.

„По наредбата има още много работа да бъде свършена. Искам да уверя всички, че докато не постигнем пълно съгласие с отделните организации, няма да продължим напред. Сега започват интензивни разговори, така че да не се затруднява малкият и средният бизнес“, заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на правителственото заседание.

Горанов за Наредбата за касови апарати: Не целим силово налагане на определени модели

Докато не постигнеш консенсус с всички тази наредба няма да съществува“, обърна се Борисов към Горанов. Финансовият министър от своя страна заяви, че няма да съществуват измененията, тъй като самата наредба е в сила от 2018 година.

„Когато постигнете консенсус, ще ме поканите и тогава ще я има“, допълни министър-председателят.

Припомняме, че наредбата влезе в сила през 2018 година. Редица сектори, сред които ресторантьори и хотелиери, се обявиха против промените. На среща с Горанов беше договорено отлагане с 6 месеца, т.е. от началото на юни наредбата трябваше да влезе в сила. На последната среща тази седмица бизнесът определи разговорите като ползотворни и стъпка напред в одобрението на наредбата.

Отговорът на ресторантьорите

Председателят на Българската асоциация на ресторантьорите излезе с официална позиция по повод спирането на наредбата:

"Уважаеми господин министър-председател,

Като председател на Българската Асоциация на Заведенията бих желал от свое и от името на организацията, която представлявам, да Ви благодаря за отношението, което демонстрирате към исканията на малкия и среден бизнес. Благодарение на личната Ви намеса бе стопирано въвеждането на спорните текстове в наредба Н-18 и стартира реален диалог между бизнеса и държавата. Очаква ни много работа, но след Вашето нареждане текстовете да не влизат в сила, докато не бъде постигнат консенсус, можем далеч по-спокойно да се фокусираме върху прецизирането им.

От своя страна ние Ви уверяваме, че сред основните ни приоритети е изсветляването на сивия сектор в българския бизнес. Това е проблем и за всички нас, които работим и плащаме заплати и данъци в България. Използвам случая да изкажа своята благодарност и към министъра на финансите господин Владислав Горанов и ръководството на НАП за организираните дискусии, като вярваме, че добрата работа между нас ще продължи. Многократно сме заявявали, че не сме ангажирани политически и нямаме политически искания. За нас е важно единствено да защитаваме правата на българския бизнес! Смятаме обаче, че когато се предприемат реални действия за решаване на поставените от нас проблеми, това трябва да бъде оценено. Надяваме се възможно най-скоро да стигнем до конкретни решения, които да Ви представим.

С уважение:
Председател на БАЗ, Ричард Алибегов"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама