Спряха замърсяването на реките Юговска и Чепеларска с хвост

18:46, 12 фев 20 25 2458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Моментните проби на водата показват, че няма съществено отклонение от нормите.
 
Хвостопроводът край Лъки, който отвежда отпадъците при преработка на оловно-цинкова руда към хвостохранилището се спука вчера сутринта. В реката е потекло неизвестно количество хвост, пълен с тежки метали, предава bTV.

Голяма авария на хвостохрaнилище замърси реките Юговска и Чепеларска

Случайни граждани забелязват, че водите на река Юговска и Чепеларски текат с  необичаен цвят и подават сигнал до екоинспекциите. Пробите на водата в реките от вчера и днес не показват съществени отклонения от нормите, казват от Басейнова дирекция.

Въпреки това е издадено предупреждение към населението на пет общини. Жителите на Бачково обаче научават от медиите за опасността. Аварията в миннодобивното предприятие вече е отстранена.

„При тези температурни разлики, зимно време се случват такива аварии, няма гаранция, че няма да се случи пак, за 20 години 70-80 пъти сме сменяли тръби“, коментира Атанас Марински, изпълнителен директор на „Лъки инвест“.

Експерт от Басейнова дирекция в Пловдив посочи, че не са констатирали измряла риба, което означава, че токсично замърсяване няма. От Вик-Пловдив заявиха, че няма опасност за питейната вода. Техните проби от сондажните кладенци по поречието на Чепеларска и от питейната мрежа показват, че няма тежки метали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама