Над 700 хил. жилищни сгради имат нужда от саниране

10:12, 13 фев 20 25 2066 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Според доклад по поръчка на регионалното министерство 703 978 жилищни сгради (еднофамилни къщи, блокове, сгради от семеен тип и общежития) имат нужда от саниране.

Обитаваните сгради в страната са 1 365 898, но за около 25% от тях провеждането на подобни мерки не е целесъобразно, защото са от кирпич, камък, дърво и др. и са амортизирани.

91% от необновените сгради са с лоши енергийни характеристики, при 18% от тях разходът на енергия е най-висок. С най- голям потенциал за саниране от 2030 г. са еднофамилните къщи.

Дават още над 26 млн. лева за саниране

Препоръчва се създаване на „ветрило“ от програми, насочени към решаване на различни проблеми и нужди. Например, отделни програми за саниране на блокове и на къщи, за подобряване на конструктивната устойчивост на сградите, преди въвеждането на мерки за енергийна ефективност. Според доклада това ще даде по-добри резултати от една програма, която се опитва да реши всички проблеми.

Като пречки за санирането се посочва, че 97,6% от жилищата са частна собственост, а 60% от населението живее в многофамилни сгради, в които решенията за обновяването им зависят от съгласието на всички собственици. Сериозна бариера е и различното финансово състояние на живущите. Хора в т. нар. „енергийна уязвимост“ има навсякъде, което би затруднило процеса при необходимост от съфинансиране. Понятието „беден собственик“ е добре познато във всички страни от бившия социалистически лагер, но у нас е най-остро изразено.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама