НСО е против партии да плащат за охрана

11:23, 13 фев 20 25 1907 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пет години след влизане в сила на Закона за НСО има нужда от промяна. Трябва да се направи преоценка по отношение на това какви обекти се охраняват – например резиденция „Шабла“ и Болница „Лозенец“, както и по отношение на съгласуване на нормативната база. „А защо не заговорим и за това президентът като наш ръководител да бъде повече овластен? Защото към момента той само подписва указите за моето назначаване и за заместниците ми. Това казва началникът на НСО бригаден генерал Красимир Станчев в интервю за „24 часа“, съобщиха от службата.

„Получихме уверение от страна на МВР, че те нямат идеи да правят второ НСО
, но дали така ще се случи, нека изчакаме да видим. Наши представители бяха в комисията и пред тях беше заявено същото, но всичко е въпрос на време“, посочва ген. Станчев по повод предложените промени в Закона за МВР, които предвиждат възлагане на охранителни функции на жандармерията.

ДПС внесе предложение за промяна на Закона за НСО

Отрицателно е становището на НСО по друго законодателно предложение, което предвижда политически партии с държавна субсидия да заплащат за държавна охрана. „Никъде в Европа няма такова нещо човек да си плаща, че го охранява държавата. Ние сме изцяло на бюджетна издръжка. Ако вземем един депутат от малка партия откъде ще ги вземе тези средства. Охраната струва пари и е скъпа. Ние сме с отрицателно становище по това предложение“, категоричен е началникът на НСО.

Бригаден генерал Красимир Станчев посочва още, че с времето офицерският състав в НСО ще намалява, а сержантският ще бъде увеличаван. Трицифрено число е нодокомплектът в службата, но финансовите ограничения не позволяват проблемът да бъде решен.

Частните охранители са против предложените от ДПС промени в Закона за НСО

Автомобилният парк на НСО е стар, като най-новите автомобили са от 2015 година. „В крещяща нужда сме този ресурс да се обнови. И тази година ще имаме мероприятия, които изискват бронирани автомобили. Като не говорим за купуване на 20 такива автомобила, а за 2-3“, казва още началникът на НСО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама