Денят накратко – 13 февруари

19:00, 13 фев 20 25 2643 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Има ли нарушения в ТЕЦ „Бобов дол“ , какви нови обвинения повдигнаха на Васил Божков, кога се очаква пикът на коронавируса и още:

***

Иван Гешев нареди незабавна проверка за горене на отпадъци в ТЕЦ-овете на Ковачки

ВАП възложи на министъра на околната среда и водите извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз (ЕС). Ще бъдат проверени ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“. Това са обекти, контролирани от бизнесмена Христо Ковачки. 

След проверка на работата на ТЕЦ „Бобов дол“ главният прокурор Иван Гешев заяви, че са констатирани няколко нарушения. 

***

Още обвинения за Васил Божков

Спрямо Васил Божков са повдигнати още обвинения - за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности. По този начин обвиненията срещу бизнесмена, който е арестуван в ОАЕ, стават 11. Прокуратурата продължава работата и по документите за неговата екстрадиция, които вече надхвърлят 200 страници на арабски език. До края на седмицата материалите ще бъдат изпратени на Министерство на правосъдието, което от своя страна ще ги изпрати в емирствата. Днес стана ясно и, че Божков е  направил постъпки пред чужда държава да бъде пуснат от ареста незабавно.

***

Майките на деца с увреждания искат оставката на Сачева

Майките на деца с увреждания поискаха оставката на социалния министър Деница Сачева, тъй като според тях тя води медийна пропаганда срещу тях. Те заплашиха, че ще организират национален протест през март месец. Повод за недоволството им е критичното говорене на министър Сачева в последния месец срещу Закона за личната помощ, който беше приет през миналата година по искане именно на майките на деца с увреждания. Според Сачева причината 13 000 души да останат без личен асистент в началото на годината е новоприетият закон. Тя посочи, че няма против да подаде оставка, ако това ще доведе до решение на проблемите.

***

Груби нарушения

Нарушения при ползването на водите от три от комплексни и значими язовири, установиха проверки на Басейнова дирекция „Западно беломорски район“ (БДЗБР) през последния месец. За язовир „Студена“ беше констатирано ползване на 650 куб. метра от „Стомана Индъстри" и 74 куб. метра от „Топлофикация – Перник“, въпреки че в графика за януари на „ВиК“-Перник са разрешени единствено води за питейно-битово водоснабдяване в размер на 0,804 млн. куб. метра. За констатираните нарушения на двете предприятия ще бъдат наложени санкции. Ето кои са и останалите язовири.

***

Нов въоръжен грабеж в София

Маскиран мъж с пистолет е влязъл в денонощен магазин в столичния квартал "Изток," заплашил персонала и е взел оборота. След това е избягал. Междувременно един човек е задържан за обира на банковия клон вчера на столичния булевард “Цар Борис III“. При обиските полицията е намерила част от парите.

С оглед на зачестилите въоръжени грабежи полицейското присъствие край банките в големите градове ще бъде засилено. МВР проведе и извънредна среща с фирмите, които охраняват банкови клонове. 

***

Пикът на коронавируса ще бъде в средата или края на февруари

Пикът на новия вирус се очаква през февруари, заяви посланикът на Китай у нас Дун Сяодзюн. По думите на посланика на Китай спекулациите откъде идва вирусът не помагат за ограничаването му. Градският транспорт, летищата и жп гарите в Ухан са затворени като част от мерките за предотвратяване разпространението на опасния вирус. Междувременно, беше потвърден първи случай на заразен с коронавирус в Лондон. Предполага се, че става дума за жена, пътувала от Китай до Лондон. 

От икономическа гледна точка директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева прогнозира, че китайската икономика ще се възстанови бързо и ефективно. "Най-вероятният сценарий е рязък спад на икономическите дейности, а след това бързо и ефективно възстановяване", смята Георгиева.

***

Актьорът Явор Бахаров отива на съд

Актьорът Явор Бахаров отива на съд заради шофиране в пияно състояние и след употреба на наркотици. Той беше арестуван миналата събота в курорта Банско. Актьорът привлякъл вниманието на полицията с неадекватното си поведение на пътя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама