Сливи за смет(ища)

11:00, 15 фев 20 25 5191 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

Боклукът и мръсният въздух, които вървят ръка за ръка в кабинета "Борисов 3", станаха повод за арест на министър, рокада в Министерството на околната среда и водите, вот на недоверие, обществено недоволство, а миналата година и за пожар.

Човешка грешка 

Огромни топове хартия и пластмаса за вторични суровини пламнаха под колоните на моста на автомагистрала "Струма", на изхода на Дупница. Пожарът, който продължи няколко дни нанесе сериозни материални щети на съоръжението и едва не се стигна до срутване. Магистралата остана затворена за седмици, а случаят се протака месеци.

Тогава собственикът на предприятието, откъдето пламна огънят – Кольо Илиев коментира, че отпадъците са под магистралата още от 1997 г., но те не били само на фирмата, а и на "недобросъвестни граждани". Въпреки това на "Феникс Ресурс" са били съставени девет акта и наказателни постановления за съхранение на отпадъци на неразрешени за целта терени.

Половин година след пожара, мястото все още е опасно, тъй като тонове отпадъци са струпани в непосредствена близост до съоръжението. Собственикът на дупнишката фирма е освободен срещу парична гаранция от 10 000 лева, след като този месец беше обявен за общодържавно издирване, вследствие на което се предаде сам, а самото дружество е в принудителен престой. 

Снимка: БГНЕС

Проблемът с боклука постепенно се превърна в игра на домино. Ще падне ли последната плочка обаче?

През декември миналата година беше спрян незаконен товар от 815 тона боклуци за България. Влаковият конвой бил засечен на гарата на Леко, до Милано, където потеглял за България. Отпадъците трябвало да стигнат до България през Словения и Хърватия с уговорката, че са материали, които трябва да бъдат подложени на третиране. Според карабинерите от Милано обаче, всичко това било с цел да се заобиколят нормите и да се претопят нелегално отпадъци в България. Сред балите, предназначени за страната ни, вече нямало нищо за третиране.

Тогава министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира, че България е една от страните, които горят най-малко горива, получени от отпадъци и единствената, въвела ограничение за внос. Има или няма незаконни действия? Действат или не регламентите за трансграничен превоз на отпадъци, които България вече е приела?  

През януари прокуратурата установи, че е имало разрешение за внос на 25 000 тона отпадъци от Италия. То е издадено на 6 декември 2019 г. от оправомощен заместник на Нено Димов. Българските служби предприеха редица проверки на случаи, свързани с внос на отпадъци. Започна и международно разследване за нерегламентиран внос на боклук от Италия с десетки арести. В законодателството ни се подготвя промяна, с която да се забрани вносът на боклук в България за срок от една година и да бъдат проверени всички горивни инсталации.

Заради кризата (и водната, и с боклука) прокуратурата взе под прицел министър Димов, който беше задържан при мащабна акция, а по-късно отстранен от длъжност и обвинен. Така Нено Димов се раздели с министерския си пост, а неговото място зае Емил Димитров – Ревизоро.

Снимка: БГНЕС

БСП използва момента и обвини управляващите, че са се провалили в политиките по околната среда и водите. Според социалистите правителството на ГЕРБ носи пряка отговорност както за водната криза в Перник, така и за незаконния внос на боклук и мръсния въздух. Кабинетът на Борисов обаче оцеля за четвърти път след вота на недоверие.

Сега под зоркия поглед на новия министър на околната среда и водите, кметовете трябва да следят още по-усилено за незаконни отпадъци. В случай на установено нерегламентирано съхранение или изхвърляне на отпадъци, следва да бъде информирано незабавно съответното РИОСВ, на чиято територия са установени замърсяванията. Проблемът обаче със сигурност не е само на местните власти, които поначало носят отговорност за създаването на незаконни сметища. За предотвратяването на незаконния внос (до колкото е възможно), Ревизоро представи пакет от мерки, една от които ограничаване на пунктовете, през които влизат отпадъците. По решение на екоминистъра заработи и Национален координационен център, който следи управлението на водите, отпадъците и качеството на въздуха. Той позволява в реално време да се следи всеки превоз на отпадъци през границите.

Ако следва духа на новия главен прокурор Иван Гешев, би било учудващо Ревизоро да не обяви война срещу боклука предвид зачестилите проверки на държавните институции. Последната такава беше в ТЕЦ-овете "Бобов дол”, "Брикел", "Сливен" и "Перник", които са контролирани от бизнесмена Христо Ковачки. В ТЕЦ "Бобов дол" бяха констатирани няколко нарушения, едно от които неспазване на екологичните норми. А от четирите централи само ТЕЦ "Сливен" има право да гори отпадъци.

"Защо да даваш 100-200 милиона за това да се спазват нормите и законите, като можеш да си ги спестиш? Така някои хора си купуват скъпи коли, къщи и яхти, но хората от околните села дишат отровен въздух, коментира главният прокурор Иван Гешев след проверката.

Само няколко дни преди проверката самият Ковачки отрече да се занимава с горене на вносен боклук и заяви, че подкрепя действията на правителството да се въведе ред в бизнеса с горене. Междувременно, вече започна товаренето на контейнерите с отпадъци, които ще бъдат върнати обратно в Италия.

Снимка: БГНЕС

Заглавия като "Рим ще изнася отпадъците си в България" и "България и Италия ще спрат нелегалния внос на отпадъци заедно” се появиха в някои световни медии. С толкова много боклук в страната ни някои биха казали, че България се е превърнала в кошчето за отпадъци на Европа.

България редом до членките на ЕС

Помните ли как правителството на Чехия отбеляза встъпването на държавата в председателството на Съвета на Европейския съюз? С арт инсталация, която наподобява разглобен пъзел и се състои от контурите на 27-те държави членки. Създадена е от чешки скулптор и двама негови колеги. Всяка страна е представена с различна тема, която най-точно отразява стереотипите, асоциирани с държавата.

Изложбата беше официално открита за посетители на 15 януари 2009 г. Моделите се отличаваха с креативност, но някои от тях привлякоха особено внимание с провокативната светлина, в която бяха показани. Гърция беше представена като опожарена гора, вероятно символизирайки горските пожари в съседката ни през 2007 г., а България беше изобразена като серия от тоалетни клекала с неонови тръби, които ги осветяват. Авторът на моделите е искал да разбере дали Европа е в състояние да се смее над себе си. През погледа на българската страна обаче това по-скоро е обида отколкото шега. Чешката република се извини на България за това, че се е почувствала обидена и преди някой да се запита този прочит на страната ни на какво е символ, въпросната част беше покрита с черен плат.

Сливи за смет(ища)

Смет дал Господ, колкото искаш, както се казва в една българска народна приказка. Въпросът е дали ще изчистим “къщата си” или и този път ще сметем боклука под чергата.

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама