Мария Габриел: Ролята на науката ще бъде ключова срещу коронавируса

08:46, 14 фев 20 / COVID-19 25 1900 Шрифт:
Topnovini

10 млн. евро са на разположение на научните изследователи в Европа по програма "Хоризонт 2020", обясни българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел пред БНТ. Добрата координация между държавите-членки в ЕС доведе до добър резултат в извеждането на европейските граждани на различни държави от Китай, подчерта еврокомисарят.

"Ролята на науката ще бъде ключова за коронавируса. Науката ще даде индикация не само в какво се състои вируса, но и да намерим ваксина. Има няколко екипа, които вече са успели ясно да установят спецификите на вируса, те имат 10 млн. евро на разположение по програмата", отбеляза тя.

Китай с нов начин за лечение на заразените с коронавируса

Борбата с климатичните промени, цифровизацията и борбата с демографската криза са трите най-големи предизвикателства пред Европейския съюз, категорична е Мария Габриел.

Температурен рекорд отчетоха в Антарктида през януари

Мария Габриел коментира и осъществяването на зелената сделка, което е приоритет на Европейската комисия. "Имаме амбиция тя да се превърне в стратегия за растеж, за инвестиции, но и за социална справедливост", категорична е Габриел. "Защото много е лесно да кажеш, че ще бъдат затворени мините, че ще се трансформира даден регион, но това е свързано с време и инвестиции, да се адаптират хората към новите условия. Идеята е да инвестираме и да дадем помощ за всички, които ще ни подкрепят в това усилие, постепенно да покажем, че полагаме грижи за околната среда. Основната рамка вече е очертана, предстоят много други конкретни инициативи", обясни тя.

Британският премиер не спомена Brexit в речта си за новите отношение с ЕС

По отношение на Brexit Габриел заяви, че няма да има никакво негативно въздействие за българските граждани до края на годината. "След 1 януари 2021 година обаче, Великобритания вече е трета страна и не може да има същите отношения в ЕС. Затова ни предстоят много интензивни преговори в следващите месеци.

Относно младежките програми за обмен като "Еразъм +", Габриел подчерта, че те не могат да бъдат използвани като черешки на тортата от Великобритания, която да избира само това, което харесва. За мен водещо ще бъде защитата на интересите на младежите, заяви еврокомисарят.

По отношение на "Хоризонт Европа 2020" еврокомисарят обясни, че целта е Европейският иновационен съвет да се превърне в европейска "фабрика за еднорози" - всички онези стартиращи компании от малък и среден бизнес, които инвестират в проекти за иновации. За първи път те ще могат директно да кандидатстват за финансиране и съм сигурна, че и български компании вече са селектирани, подчерта Мария Габриел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама