Емил Димитров: Отпадъци по вода у нас ще влизат само през Варна

09:09, 14 фев 20 / Политика 25 2440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За да се следи изкъсо пътят на боклука, както и състоянието на въздуха и язовирите в страната, беше създаден координационен център на МОСВ. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров показа Националната информационна система за отпадъци, където са всички регистри, откъде ще се контролират границите, както и как ще се следят пристанищата.

"Ние с корабите бележим успех, който не го е имало никога. Върнахме част от контейнерите, които бяха заловени и тези контейнери първо бяха върнати в Италия и властите после признаха, че при тях е извършено нарушение, сега карабинерите там извършват мащабна акция. За в бъдеще само на Варна запад ще се идва. Благодарим на циментовите заводи, на индустрията, която каза "ние ще платим цената на контрола в България", отбеляза министърът пред БНТ.

Нов център ще следи управлението на водите, отпадъците и качеството на въздуха

Той каза, че България и Италия са се разбрали относно боклука и санкциите ще бъдат много жестоки към хората, които са излъгали с тези контейнери. Министърът каза още, че са подготвили още няколко партиди, но чакат указания от главния прокурор Иван Гешев, корабите са готови, превозвачите също са информирани.

"Относно сухопътните граници - ще бъде само "Калотина" за влизане, с Македония се разбрахме да не влизат, от южната граница ще остане само "Кулата", северната ще е Видин и Русе. Контейнерите пътуват със съпроводителни документи, но когато митническите или гранични власти се усъмнят, че този товар не е това, което се представя, наши служители ще отидат на място да проверят. Надявам се да пресеем всички нелегални търговци по този начин", уточни Ревизоро.

Гешев: ТЕЦ „Бобов дол“ незаконно гори боклук 

Той коментира и ситуацията в Бобов дол. "В момента нямат разрешение за горене на отпадъци, докато не си поставят филтри и системите за сигурност. Когато ги поставят, ще могат да изгарят. Площадката, на която има изоставени количества, трябва да се изчисти", съобщи Димитров.

В координационния център се следи какво е състоянието на язовирите, какъв е въздухът, какво се случва с отпадъците в цялата страна.

"Има три вида управление на води, с които ние се занимаваме. Едното е "Напоителни системи" - 3700 километра канали, язовири. другото е енергетиката - язовири и каскади, във върхови моменти трябва да се пускат каскади, за да се захранва енергетиката. И разбира се, питейно-битовото водоснабдяване - 52 значими язовира се наблюдават от тук. "Студена" се пълни на 50 см, надявам се и и на водопровода от София, който се изгражда, подаваме вода", каза министърът на околната среда и водите.

Нивото на язовир "Студена" се е повишило с половин метър

Той показа карти как от Белмекен-Сестримо се подава вода за София, както и язовир "Дяково", който вече се пълни, "защото преди като подавахме 110 литра, тук пристигаха само 10. Останалите отиваха в 29 незаконни присвоявания, където се крадеше вода", допълни министърът.

Димитров каза още, че "Стомана" е точила незаконно вода. "Не искам да се надлъгваме, ние сложим водомер, те викат "Той е на ваша територия". да приемем, че няколко кубика е изпуснал самият водомер или кранът, но те ще си получат актовете и те ще са доста сериозни. Има едно предприятие, което е разбило водомери и си е точило хиляди тонове вода, отнехме му разрешителното. Така процедираме с всички. Колегите се чувстват като някакви екополицаи, които с пушка трябва да ходят да охраняват водомерите, не би било редно", коментира министър Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама