Историческо: Сърбия и Косово възстановяват жп транспорта

14:18, 14 фев 20 / Свят 25 2198 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жп връзките между Белград и Прищина ще бъдат възстановени след близо 20- годишно прекъсване. Целта е да бъде насърчено икономическото развитие на региона, съобщава bTV. 

В документа се предвижда и изграждане на магистрала от Ниш до Прищина. През януари двете страни се договориха да възстановят и гражданските полети.

Сърбия ни каза да анулираме признаването на Косово

Споразумението беше подписано по време на Мюнхенската конференция по сигурността. Под документа подписите си поставиха президентите на двете страни Александър Вучич и Хашим Тачи. Договореното е постигнато с помощта на американски дипломат Ричард Гренел, който беше определен от Вашингтон за специален пратеник в региона.

Той по-рано се зарече, че като медиатор между двете държави ще се фокусира на това да помогне на Белград и Прищина да превъзмогнат всички продължаващи проблеми, свързани с икономиката. Това ще помогне да се постигне трайно нормализиране на отношенията, което е необходимо на Косово и Сърбия, за да си осигурят те устойчиво икономическо развитие, което да доведе чуждестранни инвеститори в Западните Балкани.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама