Рибари сигнализират за замърсяване от мидена ферма край Приморско

13:03, 16 фев 20 25 2101 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За екологична бомба в акваторията на Черно море сигнализират от местната рибарска общност в Приморско. Според рибарите, риск създават мидените ферми около Маслен нос, съобщава bTV. 

Те са притеснени за поминъка си. Инвестиция в мидени ферми около Маслен нос е довела до тежки екологични последици. Опасност има и за плавателните съдове.

Откриха мъртва риба от критично застрашен вид в Дунава

Илиян Николов, председател на Рибарско сдружение в Приморско, твърди, че инсталация от около 8-10 декара лежи на дъното. „Аз смятам, че пластмасата, от нея по-отровно няма за морето, тя се разгражда на малки зрънца, рибите го поглъщат оттам и ние“, казва той.

Освен бидони, акваторията е пълна с въжета, които се заплитат в перките на лодките. „Цялото дъно е пълно с това нещо. Хората, които ги изградиха по никакъв начин не поеха ангажимент да ги премахнат след провала на проекта", отбелязва и Здравко Василев.

"Проблемът е, че това е една изключително държавна територия и общината няма отношение към нея. Този, който е инвестирал вътре би трябвало да носи отговорност, но кой контролира неговото поведение, това е изключително важния въпрос", посочва кметът на община Приморско Димитър Германов.

Разрешенията за мидените полета се издават от Басейнова дирекция и се съгласуват с военноморските сили и Морска администрация. Според капитан Александър Илиев, директор Морска администрация- Бургас, мидените полета са с точно ограничена територия и рибарите много добре знаят, че в района където са, те нямат право да влизат, а тези които се откъсват при лошо време, морето веднага ги изхвърля на брега.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама