Гешев ще бори престъпността с помощта на кметовете, проверява се сигнал срещу съдия

14:48, 17 фев 20 25 2723 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прокуратурата проверява извършено корупционно престъпление от съдия. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева, след като Иван Гешев проведе среща с кметове на над 20 кметства във връзка със сигнали за корупция, по които няма развитие, предаде БГНЕС.

„По време на срещата бяха обсъдени корупционни практики в местната власт. Бяха депозирани и данни за извършени корупционни престъпления в местната власт и такива в съдебната система“, уточни Милева и каза, че към момента няма да разкрие повече данни за съдията, който ще бъде разследван, тъй като очакват сигнала срещу него да постъпи официално.

Главният прокурор Иван Гешев призова представителите на Сдружението на кметовете на малките населени места да подават сигнали до местните прокуратури - както във връзка с битовата престъпност, така и за корупционни действия на представители на местната власт. Според обвинител Номер Едно, когато ясно се назовават проблемите от местната власт, е възможно прокуратурата и службите за сигурност да ги решат, предава БНР.

Гешев: Радев, Борисов и Каракачанов да не си правят вятър с устата

Гешев каза, че по отношение на малките населени места той има два приоритета. Единият е справяне с битовата престъпност, а другият е свързан с корупцията на местно ниво.

"Прокуратурата е отворена за диалог по всяко време за решаване на конкретни проблеми. За нас е изключително добре да има взаимодействие на местно ниво и затова съм насърчил местните административни ръководители на прокуратурата да установяват контакти с местната власт. В повечето случаи имате добър контакт с представителите на МВР, не така е на всички места с представители на прокуратурата, но ако има комуникация, нормален диалог с вас, мисля, че поне проблемът с битовата престъпност би могъл да изглежда по различен начин до края на годината", каза Гешев.

Акции срещу криминалния контингент в Самоков, Враца и Пазарджик

На влизане председателят на Сдружението на кметовете на малки населени места Румен Стоянов, който е кмет на Калофер, разказа, че преди 7-8 месеца е подал сигнали за корупция, свързани с обществени поръчки и доказани злоупотреби, но нито една от властите не е реагирала все още на тях. Според него това е знак, че има проблем в тези институции и е налична корупционна сделка и тя е на много високо ниво. "Става дума за откраднати 101 300 лв. От 300 000 лв., които бяха отпуснати целево за ремонт на мемориалния комплекс „Христо Ботев“ ни дадоха 101 300 лв.“, уточни той естеството на един от сигналите си.

Кметът на шуменското село Мадара Неделчо Неделчев пък обяви, че в събота излизат на протест, защото той и съгражданите му искат кметството да разполага със собствен бюджет.„Сега ние нямаме нищо. Аз трябва да ходя да се моля за една химикалка на кмета на Шумен“, посочи той. Според него кметът на Шумен не е изпълнил закона и не се е съобразил с решението на жителите на Мадара.

Кметският наместник на плевенското село Къшин Пламен Петков, посочи, че от 2 години се опитва да си върне един имот, който е бивше игрище на децата и местните хора. „По един или друг начин той е даден на един магистрат. Боря се с всички сили и средства. Написал съм сигнали до КПКОНПИ, до Специализираната прокуратура. От едното място казват, че няма нарушение, връщат го обратно. В момента се намира в Софийска градска прокуратура“, обясни той и добави, че е споделил проблема си с главния прокурор и очаква решение на казуса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама