Ханке с доказателства срещу Костов, бившият премиер се защити

17:39, 17 фев 20 / Политика 25 2880 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проф. Стив Ханке обяви в неделя вечерта пред бТВ, че по времето, когато е бил съветник на президента Петър Стоянов, е имал доказателства за корупция срещу тогавашния премиер Иван Костов. Ханке дал куфарче с доказателствата на Стоянов, а самият той веднага се обадил по телефона, за да каже на Костов, че професорът го е "хванал в крачка". Ханке призова да бъде питан президентът Стоянов за развитието на случая. Според него обаче в съдебната система на България "вълкът вече отдавна е в кошарата", защото самата система е корумпирана, пише клуб Z. 

Клуб Z потърси президента Петър Стоянов, който засега отказва коментар.

Редакцията обаче се свърза и с бившия премиер Иван Костов, който обяви, че неговото правителство е единственото, което е направило проверки по върховете на управлението. И са били образувани близо 550 дела. Ето какво каза Костов:

Г-н Костов, какъв е вашият отговор на твърдението на Стив Ханке, че е дал куфарче с документи за корупция във вашето правителство?

Иван Костов: Защо не попитате Петър Стоянов за това?

 Г-н Стоянов засега отказва коментар. Потърсихме го, преди да потърсим вас.

Иван Костов: Тогава аз защо да отговарям. Имаше сигнали и преди и от медии, и откъде ли не. Тези сигнали са отивали към прокуратурата. Заради тези сигнали беше възложен и с външно участие доклад да се провери приватизацията, и на НСБОП (тогавашното име на ГДБОП, б.р.) се даде да провери вътре в страната. Този доклад е известен на обществото. След това имаше много следствия. Сега чувам, че казват 1300 - аз знам за 550 проверки на приватизационни сделки. Имаше дела. Това всичко свърши без никакви обвинения, защото това е един голям обществено-политически процес, който сменя системата в страната.

Имате ли обяснения защо Стив Ханке точно сега изнесе своите твърдения за корупция?

Иван Костов: Това е прозрачно. Защото аз казах, че не той е бащата на валутния борд (а Майкъл Деплер, б.р.), както се представя пред българските медии, което той много добре знае, че не е. Но очевидно се е нервирал. Това мога да ви кажа.

Сигнали имаше - разбира се, че е имало. Предполагам, че и Петър Стоянов това е направил, ако е получил някакви сигнали - дал ги е там, където трябва. Ние не сме крили нищо. И сме единствените, които провериха самите себе си за това дали няма корупция по върховете. Където имаше съмнение, няколко министри си отидоха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама