Поклон пред Васил Левски: Думите на политиците

10:22, 19 фев 20 / Политика 25 3640 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов пръв поднесе цветя пред паметника на Васил Левски в столицата по повод 147 години от смъртта на Апостола на свободата. Той отдаде почит към делото и паметта на великия български революционер. Премиерът беше придружен от министрите Владислав Горанов, Младен Маринов и Красен Кралев

Хората, дошли да почетат паметта на Апостола на свободата, поздравиха премиера с думите "Честит празник", на което Бориов отвърна с "Честит и на вас, също". Малко след това обаче той коментира пред министрите си:

"Може ли обесването да е честване на нещо. То е като Ра̀зпети петък. Защо да е празник? Да, поклон - всичко това. Ама "Честит празник", не може да е към бесилото - празник... Все едно Ра̀зпети петък празник ли е?".

"Тогава не е празник, тогава се страда най-много", отвърна спортният министър Красен Кралев.

"Даа, тъжен, прекланяме се. Трябва да ни е срам, включително. Или вчера... каза още Борисов във връзка с това, че Левски всъщност е обесен на 18 февруари. Ааа, и то затова е така... Вместо да го спасиме...", каза още Борисов 

"Не е има̀ло държава тогава", отговори му финансовият министър Горанов, след което всички си тръгнаха.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началниците на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Димитър Илиев, висши офицери, директори на дирекции поднесоха цветя и се поклониха пред делото на Васил Левски. 

„Без задружните усилия на цялата нация няма как България да се превърне в онази чиста и свята република, за която Васил Левски говори“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. „Цитираме го подборно за „равни на другите европейски народи“, но той казва, че това зависи от нашите задружни усилия“, отбеляза Каракачанов, предадоха от Министерстовто на отбраната.

По думите му като много от своите съвременници, които са били хора с образование и възможности, и Васил Левски е можел да намери много по-лесен и по-сигурен живот в някоя от тогавашните столици на Европа, но е предпочел да се върне в Родината си и да положи костите си за нейната свобода. „Знаменателно е писмото, в което той пише до Панайот Хитов, че трябва да се работи с народа в поробената българска земя“, посочи още Красимир Каракачанов.

По думите му Левски не е бил нито социалист, нито европеец - той навсякъде говори за България.

Главният прокурор Иван Гешев също изрази своята почит пред паметта на Апостола на свободата. 

Гешев заедно със своите заместници – Мария Шишкова, Пламена Цветанова, Красимира Филипова, Десислава Пиронева и Борислав Сарафов положиха цветя пред Паметника на Васил Левски в столицата. Те ще присъстват и на панихидата в памет на Васил Левски, която ще бъде отслужена в църквата „Света София“.

Председателят на парламента Цвета Караянчева написа във Facebook: "Десетилетия наред, година след година, идва 19 февруари и се опитваме по свой начин да изкажем любовта, преклонението и благодарността си към Апостола заради онова, което той означава за нас като българи. Думите никога не са достатъчно силни. Съвременните ни послания никога не успяват да се извисят до подвига му, до волята му, до гения му". 

От трибуната на Народното събрание депутатът от ГЕРБ Галя Захариева посочи, че Васил Левски е този, когото с най-чиста съвест можем да наречем национална икона. „Той е Апостола на свободата, който жертва всичко лично в името да бъдем свободни. За Левски е изписано много, но се говори трудно, защото подвигът му е толкова велик за нашите мащаби, че ще отеква в паметта на бъдещите поколения векове напред. Наивно ли ни звучи днес мечтата на Левски за чиста и свята република? Наивно ли е да смятаме, че днешният век е век на свободата? Точно днес идеалите на Васил Левски са по-актуални от всякога. И точно днес всички ние имаме нужда от Левски, защото той е най-чистият обединител на нацията“, посочи тя и припомни заветните думи на Апостола, че „дела трябват, а не думи“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също се поклони пред Апостола на свободата. 

Министърът на културата Боил Банов също отдаде почит пред паметта на Апостола на свободата и поднесе цветя пред паметника на Васил Левски в София. "Денят, в който отбелязваме 147 години от обесването на Васил Левски, отново е повод да си спомним неговия героизъм, неуморната му работа в полза на народа, неговите уроци по чест и достойнство за поколенията. И последните му думи: „Сичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството“. Защото неговото безсмъртие започва от бесилото", заяви той.

„Ако Левски бъде четен редовно най-вече от политиците, България ще бъде друга държава“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Председателят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов също отбеляза годишнината. "За всички нас като българи Левски е не само историческа фигура, но и символ на всеотдайност, себеотрицание, доблест, любов към родината и стремеж към справедливост и свобода, а неговият идеал за “свята и чиста Република” е по-актуален днес повече от всякога! Нека не само на днешната дата, но и всеки ден отдаваме почит към Дякона, като уважаваме завета му! Поклон!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама