Роди се първото дете от незряла замразена яйцеклетка

20:00, 20 фев 20 / Култура 25 2129 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във Франция е регистриран първият случай в историята на здраво дете, родено от замразена незряла яйцеклетка. Майката е била болна от рак и яйцеклетката е била отделена и замразена преди 5 години, съобщава БГНЕС като цитира списание „Annals of Oncology”.

Преди 5 години на 29-годишната французойка ѝ била поставена диагноза рак на млечните жлези. Лекарите назначили курс по химиотерапия, като я предупредили, че това може да предизвика безплодие.

Майкъл Гринберг – ръководител на отделението по репродуктивна медицина и запазване на фертилността в университетската болница „Антоан Беклер” близо до Париж, предложил на пациентката да замрази нейни клетки преди началото на лечението. Резултатите от ултразвуковото изследване показали наличието на 17 яйцеклетки в яйчниците ѝ, но всички те били незрели.

Използването на хормони за стимулиране на яйчниците към узряване на яйцеклетките би заело твърде много време и би могло да ускори развитието на раковите клетки. Затова лекарите решили, че по-добрият вариант е да извлекат незрелите клетки и да ги замразят. Това бил абсолютно нов вариант в криоконсернирането на яйцеклетки по метода IVM (in vitro maturation) – съзряване в лабораторни условия и последваща витрификация, т.е. силно охлаждане без образуване на ледени кристали във вътрешността на клетката.

Пет години по-късно, когато жената се излекувала от онкологичното заболяване, лекарите установили безплодие. Яйцеклетките били размразени, оплодени и една от тях била имплантирана в матката на 34-годишната пациентка, която родила напълно здраво момче.

Авторите на публикацията отбелязват, че това е първият успешен случай на бременност и раждане при онкологично болни пациенти с имплантирани след замразяване клетки. Техниката на съхранение посредством замразяване без хормонална стимулация е по-малко ефективна, но в случая това е бил единственият избор.

Учените смятат, че този метод открива нови възможности за хора с онкологични заболявания да имат деца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама