БСП заподозря Бойко Борисов в лъжа за икономическия растеж

12:40, 21 фев 20 / Политика 25 3298 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Депутатът от БСП Румен Гечев изнесе данни, според които премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов са манипулирали данните за икономическия растеж на страната.

Гечев цитира думи на Горанов от миналата година, според които икономическият растеж на България през 2019 г. е бил един от най-високите в Европа, а очакваният растеж до 2022 г. е с 3,3% за всяка година. Гечев цитира и думи на еврокомисаря, отговарящ за еврото, Валдис Домбровскис, който обясни, че Горанов го бил уверил, че страната се подготвя за влизане в чакалнята „може би не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно“. А самият Домбровскис, заяви, че няма причина за отлагане.

Ева Майдел: България ще продължи по пътя си към единната валута

Според БСП обаче причина за отлагане на влизането ни в еврозоната има и тя е манипулирането на данни за икономическия растеж на страната.

Гечев посочи, че правителството на Борисов е подало фалшива информация към НСИ и БНБ и икономическият растеж на страната е в пъти по-нисък от декларирания. "По наши разчети във вноса не са отчетени около 4 млрд. лв. По наша информация това е основно поради неотчетени и най-вероятно умишлено внесени петролни продукти за тази сума. Като преоценим растежът, който декларира правителството от 3,3% с тези 4 млрд. лв., той става 0,8%", заяви депутатът.

"Тук възниква въпросът защо правителството на Борисов крие информация за вноса? Защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ? Ние въобще не сме сред първите в Европа, ние лазим по дъното“, коментира Гечев. „Вие давате ли си сметка какво ще стане в ЕС, в Евростат и ЕЦБ? Затова се дава задна за чакалнята – защото растежът не е 3,3%, вносът е коренно различен. Лъжете не само българските граждани, но и европейските институции“, посочи той.

50% от българите са против въвеждането на еврото, само 19% са "За"

Заради всичко това от БСП поискаха оставката на Борисов и цялото правителство.

Според Румен Гечев при така създалата се ситуация финансовият министър ще трябва да вземе мегафон и да отиде по българските градове, до Барселона и Брюксел и да обяви как са манипулирали данните за растежа на икономиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама