Влизането в чакалнята на еврозоната се отлага за юли

20:53, 21 фев 20 25 3026 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейските лидери ще обсъждат евентуалното приемане на България в чакалнята за еврото през юли вместо през април тази година. Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов в Брюксел, предадоха от Министерски съвет.

"Времето, за което говорим, е юли месец – не април. Тогава и Хърватия, и България ще бъдат разглеждани. Дотогава българските банки трябва да си наблюдават много внимателно капиталовата състоятелност, за да няма пречки. Вървим към чакалнята само при този курс и само при абсолютен консенсус в страната", обясни Борисов.

По думите на Борисов и други общества са имали страхове преди присъединяването, но "няма държава, приела еврото, която да е станала след това по-бедна или по-слаба".

СДС: Крачката назад за еврото е служебна победа за апетитите на Кремъл

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис коментира, че е много висока степента на вероятност сегашният обменен курс, при който левът е фиксиран към еврото, да остане до влизането на страната ни в еврозоната.

"По-скоро няма да има друг обменен курс, освен сегашния лев-евро. Няма икономическа логика да се изисква това", каза Домбровскис.

По думите му България има добра кредитна история на фискалната и бюджетната дисциплина, тя има вторият най-нисък дълг на държава в ЕС като съотношение на дълга към БВП.

СБЛЪСЪК: "За" или "Против" влизането ни в еврозоната

За допълнително финансиране за райони като Северозападна България, които са по-слабо развити и в които същевременно има обезлюдяване, ще настоява Борисов по време на преговорите за новия бюджет на ЕС. Пред журналисти в Брюксел той посочи основните приоритети, които страната ни защитава при формирането на Многогодишната финансова рамка за периода 2021 – 2027 г . „Кохезионна, селскостопанска политика, правилото n+3, емисиите, когато се търгуват, да остават в бюджета на държавата, а да не се прехвърлят към ЕС“, поясни Борисов.

„Очаквам да продължим преговорите, защото не е само за парите, всички искат повече, но и все повече приоритети си поставяме, освен старите, и нови – и за иновациите, и за киберсигурността, и общата европейска отбрана, и за Фронтекс. Не съм оптимист, че днес ще се разберем“, коментира още Борисов. 

Борисов проведе среща с лидерите на Дания, Швеция, Нидерландия и Австрия – премиерите Мете Фредериксен, Стефан Льовен, Марк Рюте и канцлера Себастиан Курц. В разговора участва също президентът на Румъния Клаус Йоханис.

Във фокуса на срещата бяха преговорите за новия бюджет на ЕС. Българският премиер застъпи позицията, че за да бъде постигнато съгласие по Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. трябва да се приемат разумни компромиси в името на по-доброто бъдеще, устойчивото развитие, конкурентоспособността на ЕС и на изглаждането на неравенствата в рамките на европейското семейство. 

„Средствата от ЕС са двигателят, който ни помага да се движим по-бързо напред. В този контекст традиционните политики като Кохезионната и Общата селскостопанска продължават да бъдат изключително значими наравно с новите европейски цели – иновации, конкурентоспособност, високи технологии“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.

Във Facebook профила си, българският премиер сподели видео с президента на Франция Еманюел Макрон. "Въпреки умората, продължаваме да работим в пълна кондиция на духа с президента Макрон", пише Борисов. 

Борисов проведе среща и с премиера на Унгария Виктор Орбан. "Обсъдихме преговорите за новия бюджет на ЕС, които продължават непрекъснато втори ден. Вярвам, че въпреки трудните преговори между различни страни в ЕС, ще достигнем до сделка в полза на всички европейски граждани", заяви премиерът.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама