МОСВ: Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

21:03, 21 фев 20 25 3643 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Късно днес при извършено контролно пробонабиране на водите на река Юговска и река Чепеларска, бяха установени наднормени концентрации на цианиди при устието на река Юговска, Асеновград и в село Бачково.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди незабавно проверка, която ще бъде направена в събота сутрин, съобщават от Министерството на околната среда и водите. 

Голяма авария на хвостохрaнилище замърси реките Юговска и Чепеларска

Басейнова дирекция Източнобеломорски район изпрати предупреждение за предприемане на действия съобразно правомощията на общините по поречието на засегнатите реки за предупреждение на населението за замърсяване на водите в река Юговска и река Чепеларска и ограничаване на ползването им.

Предупреждение е изпратено до ВиК Пловдив и РЗИ Пловдив за необходимостта да извършат анализ за качеството на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Чепеларска, а Напоителни системи следва да извършат анализ на водите за напояване, като се вземе предвид, че евентуалният източник на замърсяване е свързан с добив на метали в района на гр. Лъки и да дадат указания за тяхното ползване от населението. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама