Големите кавички на седмицата (24 февруари - 1 март)

12:30, 01 мар 20 / Големите кавички 25 5518 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Няма държавата да плаща доброволната карантина на хора, които просто не искат да са дисциплинирани и пътуват. Как да бъде решен проблемът? Личните лекари решават.Сутринта гледах как един казва: „Аз си отивам за Италия, аз си отивам за Франция. Трябва ли след това ние всички да му платим за това, че не иска да е дисциплиниран или не иска да изчака? Държавата – това сме всички ние“. Така премиерът Бойко Борисов коментира ситуацията около предложението за доброволна карантина на хората, които пътуват до страни с разпространение на коронавирус.

„Не може всеки, който е кихнал, да има коронавирус. Със сигурност не се предава и по телевизора“, така вицепремиерът Томислав Дончев коментира паниката около разпространението на коронавируса. 

Чувствам, че съм изпълнил дълга си към страната. В катастрофално тежка, кризисна ситуация съм си свършил работата - стабилизирал съм българския лев, извършил съм макроикономическа стабилизация, създал съм частно предприемачество и бизнес, върху които стои и днес икономическият растеж. Затова съм поемал и ще поемам такива коментари".  Така бившият премиер Иван Костов коментира по повод твърденията на икономиста проф. Стив Ханке, че още по времето на кабинета "Костов" е предал на тогавашния президент Петър Стоянов куфарче с доказателства за корупция при приватизацията.

Във всичките тези години и аз, и Иван Костов сме имали ясното съзнание, че сме президент и премиер не за собствения си кеф, а че отговаряме за интересите на една държава, която беше в руини, когато аз станах президент и той стана премиер...Критикувах Иван Костов не за да го съборя, а за да удължа мандата му... Никога не съм поставял мои интереси или личните ми отношения с Иван Костов над интереса на България." Така президентът на България в периода 1997 г. - 2002 г. Петър Стоянов коментирата темата с фактите и митовете около приватизационния процес.

Браво на икономическа полиция, браво, че там имаше въоръжени мъже. Предполагам, че тази жена с химикалката е могла да застреля някого или е била терорист". Така министърът на околната среда и водите Емил Димитров разкритикува акцията в Басейнова дирекция-Пловдив, при която беше задържана директорката на звеното Цветелина Кънева. "Само танк липсваше, ама това понеже не са имали в Пловдив. Тази показност не знам кому беше нужна, но трима директори си подадоха оставките днес".

Така повече не може да се продължава, при възникване на каквото и да било обществено напрежение да се удря някой от коалиционните партньори. Какви са тези акции от Цветаново време да пращат качулки с автомати срещу жена с писалка. Ми следващия път да пратя специалните сили с танкове. Нас ни търсят само за работа, а като трябва да си измият ръцете коалиционните партньори са виновни. Един ластик като се опъва, опъва и се къса накрая. А като се скъса е трудно да го вържеш". Така вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов коментира отношенията в коалицията след ареста на шефката на Басейнова дирекция - Пловдив. 

В момента имам само едно палтенце и едни капки за очи ми стоят на бюрото. Ако нещо има, съм казал портиерът да ми ги донесе долу, да си отида, няма и да ви притеснявам...Вчера си събрах нещата, ако решат да сдавам поста, няма да създавам проблеми, ще го сдам, ако решат, че трябва да продължа да работя, ще продължа да работя". Така министърът на околната среда и водите Емил Димитров коментира, че е готов да напусне поста, ако премиерът реши.

С неполитическа, приятелска силна прегръдка на правителството, нашият НСИ въвежда нова световна мода в статистиката - никакви предварителни прогнозни данни и оценки, само на сигурно - 10 години след обработката на данните. Някой се опитва да ми обясни, че като при виното, колкото по отлежават данните, толкова по-надеждни стават. Това не е статистика, а национална лотария, търкане на талончета или колело на късмета." Депутатът от БСП Румен Гечев обвини премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, че правителството е подавало неверни данни на НСИ.

„От тук нататък имаме една гранична линия – от едната страна са интересите на хората, които ние смятаме да защитаваме, от другата страна са престъпниците и олигарсите. А политиците – президент, премиер, депутати, трябва да решат коя страна избират... Аз разбирам, че в момента много хора имат интерес от слаба и неработеща прокуратурата, но съм сигурен, че това не искат хората". Това каза главният прокурор Иван Гешев в Ихтиман, където се провеае спецакция по линия на битовата престъпност.

„Разбрах, че властите в Испания разследват по сигнал от България въпросния имот. Не чух да разследват премиера. Това е претоплена манджа, но този път на испански котлон“. Това заяви вицепримиерът Томислав Дончев във връзка с публикацията на Ел Периодико за къщата в Барселона. 

"Г-н премиер, не можете да направите нито една модерна реформа като хората. Здравната се провали, административната доведе до хаос с касови апарати и наредба №18.  Факт е, че нито една реформа не сте направили като хората. Ефектът от тях е обратен. Всичките ви реформи са допълнително натоварване с плащане от хората, без срещу това да има подобряване на услугата, за която плащат. Печалбите от тези допълнително събрани пари отиват в частни джобове".Така лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към премиера Бойко Борисов по време на изслушването му в парламента за старта на тол системата. 

Не си спомням нито една реформа на БСП за 100 години управление. Ако е било лесно, вие да сте въвели тол системата“. Така премиерът Бойко Борисов се обърна към депутатите от левицата по време на изслушването в парламента за въвеждането на тол системата.

На летището в Чикаго полицаите, служителите, всички бяха супер учтиви. Снимахме се, даже се смяхме. Бях им доста интересен като личност и се бяха събрали всички... Не бях депортиран, а телепортиран от самия себе си. Не виждам някакви притеснения или проблеми. Имаше някакъв проблем с визата, който и те самите не успяха да уточнят. За мен всичко е окей, така е трябвало да се случи. И Ванга е казала "Следвайте знаците". Това е знак, че трябва да се подготвям в Европа по-концентрирано, а не в Щатите", така боксьорът Кубрат Пулев обясни казуса около проблемите с пребиваването си в САЩ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама