Хора под карантина в четири области на страната

14:15, 25 фев 20 25 4524 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На територията на България вече действа Кризисен щаб, който ще вземе всички превантивни мерки срещу навлизане на коронавируса в нашата страна.

Под карантина в Пловдив са поставени 20 ученици от Математическата гимназия и двама техни преподаватели. Те са се върнали от Италия.

Има съмнения за коронавирус и в Русе. 40-годишната жена е приета в Инфекциозното отделение на болница „Канев“.

В Сливен под карантина е китайско семейство, пътувало скоро до родината си.  

И в Бургас изолираха мъж със съмнение за коронавирус. Той сам е потърсил лекарска помощ, защото се почувствал зле, след като се върнал от Северна Италия. Очаква се да бъде взето решение дали и друга жена да бъде поставена под карантина.

На трима души от Хасково, завърнали се преди няколко дни от Милано, също е препоръчана 14-дневна домашна карантина. Тримата - мъж, жена и дете, които не са семейство, нямат никакви симптоми за заразяване с коронавируса. Мярката е превантивна, обясниха от РЗИ-Хасково.

На летище София се очаква да кацнат от Италия група ученици и двама преподаватели от пазарджишкото училище "Димитър Гаджев". Педагозите са притеснени, че децата, които са от ромски квартал, няма да спазват 14-дневния карантинен срок. Те настояват групата да бъде настанена в болница в София. Въпреки препоръките да не се пътува до Италия учениците са заминали вчера за Рим по проект "Еразъм Плюс". Веднага след пристигането им на групата е било разпоредено да се прибират в България.

Четирима ученици и трима учители от Свищов се прибират тази вечер с полет от остров Сицилия и след медицински прегледи ще бъдат поставени за 14 дни под домашно наблюдение, съобщиха от Регионалното управление на образованието във Велико Търново.

От днес двама лекари от РЗИ започват денонощни дежурства на граничния пункт с Турция "Капитан Андреево", информира директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова, цитирана от БТА. Те ще измерват температурата на влизащи у нас пътници от рискови страни като Китай и Италия. Медиците са оборудвани с мобилни безконтактни термометри, които измерват температурата при насочване към челото. "При установяване на болни с висока температура пасажери, те ще бъдат насочвани към лечебно заведение", допълни д-р Димитрова.

Българският червен кръст отмени поклонението пред Докторския паметник в София, което трябваше да се състои на 28 февруари. Решението на ръководството на БЧК е съобразено с препоръките на Националния кризисен щаб срещу разпространението на коронавируса и във връзка с призива за ограничаване масовото участие на граждани в публични събирания.

Отрицателен е тестът на жена от Пловдив със съмнение за коронавирус, съобщи Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести, предаде bTV. Жената е приета в Инфекциозното отделение в пловдивската болница с температура и мускулни болки, след като е била в Северна Италия - в район, в който има заразени с болестта. С оглед на факта, че работи с деца сама е потърсила консултация.

„На този етап има голяма разлика между някой, който има температура и си живее в София и лица, които се връщат от места, в които има зараза. Ако се връщаме от Италия и Китай и имаме признаци на температура или кашлица, трябва да се обадим на личния си лекар и той ще ни информира какво да направим”, каза председателят на Националния щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски по Нова телевизия. „Не препоръчваме директно да се ходи в болница, а да се звънне по телефон”, категоричен e той.

„Има възможности за обявяване на карантина от личния лекар и тя се удостоверява с болничен лист. Хората с подозрения и симптоми трябва да се обадят на личния лекар и той ще извърви цялата процедура”, обясни председателят на Националния щаб срещу разпространението на коронавируса.

По думите му в момента няма утвърдено лечение на коронавирус. „Ако човек е в болнично заведение, с развита клинична картина и доказан коронавирус, се използват развити експериментални модели с лекарства, които се прилагат при обикновения грип, както и някои лекарства, които се използват за СПИН. Такива има у нас”, каза още Мутафчийски.

„България Ер“ отменя полетите си от и до Милано

"Нищо от направеното досега не се променя. Включително контролът, който и до момента действаше на летищата", каза главният държавен здравен инспектор и зам.-шеф на щаба срещу коронавируса доц. Ангел Кунчев по БНТ.

От днес екипи ще има и на сухоземните граници, които до доставяне на термокамерите ще работят с безконтактни термометри. "Всеки, който се прибира и имаме данни, че е от Италия, му се препоръчва да се подложи на 14-дневна карантина. Ако вече има някакви признаци, той директно се поставя под медицинско наблюдение", каза доц. Кунчев.

Към момента у нас са достатъчни защитните облекла, маските и тестовете за коронавирус. Всичко е осигурено за екипите. Кунчев обясни, че желанието на хората да се изследват без причина затруднава системат, струва пари и отнема от ресурсите.

"Българските граждани в Италия звънят постоянно на телефоните. Тези, които искат да се прибират вече са си купили билети. По-голямата част от билетите за днешните полети към България са изкупени", каза генералният консул на България в Милано Таня Димитрова.

Тя препоръча на българските граждани да отложат пътуванията си, да не се минава през летища. 15 хиляди са българите в засегнатите райони и малко над 300 в окопираната зона, която не може да се напуска.

Българка в Италия пред ТОПНОВИНИ: Паниката от коронавируса е голяма

На Канарските острови беше съобщено за нов случай на коронавируса, съобщи БГНЕС. Досега в Испания имаше само два регистрирани случая на болестта, като и двамата пациенти оздравяха и бяха изписани. Новият случай е засечен в Тенерифе, като става дума за мъж, дошъл на Канарските острови от Италия. Той е изолиран и състоянието му се следи от специалисти. Проби от него са изпратени за повторна проверка в институт в Мадрид.

Китай обяви в същото време най-малкият брой починали са един ден до момента - 71 души.С тях общият брой на фаталните случаи се увеличи до 2663. Националната здравна комисия на Китай обяви и регистрирането на 508 нови случая на коронавирус. От тях 499 са в най-силно засегнатата провинция Хубей. Новите случаи регистрирани в понеделник са повече от обявените 409 новозаболели в неделя.

От болница в китайския град Шанхай е изписан първият оздравял пациент, изпаднал в критично състояние след заразяване с новия коронавирус, предаде БТА. По-рано с болестта се преборваха само хора, които я бяха развили в лека форма.

Диагнозата на 68-годишния мъж с фамилно име Ян била поставена на 23 януари, след като се върнал от пътуване до родния си град Ухан - огнището на новата пневмония. Той бил настанен в здравно заведение в критично състояние и се наложило лекарите да вземат спешни мерки заради белодробни проблеми. След 13 дни в кома, прекарани в интензивно отделение, пациентът обаче напълно се възстановил.

Седма жертва на коронавируса в Италия

В Южна Корея съобщиха за нови 60 случая на болни от коронавирус. Така общият брой на заразените нарасна до 893. От новите случаи 16 са в югоизточния град Дегу, където е разположена църква, от която се смята, че е започнало масовото заразяване в страната. Други 33 са в провинция Кьонсан-Пукто.

Междувременно администрацията на американския президент Доналд Тръмп поиска от Конгреса допълнителни 2,5 милиарда долара, за да подготви страната за коронавируса. Парите ще бъдат използвани за закупуването на оборудване и материали, за техническа подготовка, ако се наложи масова карантина, както и за разработването на ваксина.

Досега в САЩ има само единични случаи на коронавируса, като наскоро президента Доналд Тръмп обяви, че ситуацията е под контрол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама