Имаме ли право на болничен заради коронавируса?

14:48, 26 фев 20 25 3107 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Истерията около коронавируса не ни подмина. Премиерът Борисов строи институциите, които всеки ден дават информация каква е ситуацията. Полемика предизвика изказването на здравния министър, че ако се връщаме от страна, засегната от вируса, трябва да сме под „доброволна карантина“ и да си вземем отпуск, тъй като не може да ни се издаде болничен.

Оказа се обаче, че това не е съвсем вярно. Според Кодекса за социалното осигуряване личният лекар има право да издаде болничен лист, ако сме социално осигурени. Всеки със съмнения трябва да се обади на лекаря си и той да прецени дали да издаде болничен или не. Карантината за коронавирус е 14 дни, а законодателен проблем в случая няма.

Кашлящ репортер се оказа заплаха на борда на правителствения самолет

Когато имаш право на парично обезщетение като осигурено лице е абсурдно да ползваш платен или неплатен отпуск“, коментира д-р Хасан Адемов. Неосигурените обаче трябва да прибегнат до предложението на Кирил Ананиев.

За да няма злоупотреби, лекарят трябва да получи потвърждение от граничните власти. Събират се данни за идващите от регионите, ендемични за коронавирус“, заяви д-р Даниела Дариткова. Това трябвало да се осигури от щаба, който наблюдава ситуацията с коронавируса.

Няма държавата да плаща доброволната карантина на хора, които просто не искат да са дисциплинирани и пътуват, коментира от своя страна премиерът Бойко Борисов. „Сутринта гледах как един казва „аз си отивам за Италия, аз си отивам за Франция”. Трябва ли след това ние всички да му платим за това, че някой не иска да е дисциплиниран или не иска да изчака. Държавата – това сме ние”, добави той. По думите му личните лекари са тези, които трябва да решават дали да издават болничен за карантина. Премиерът посочи още, че целият свят е поел ангажимент да се справи с разпространението на заразата, така че скоро ще бъде намерено решение. 

21 точки по кризата с коронавируса

От БСП подкрепят мерките на правителството, стига да не са „за сметка на хората“. „Указанията да ползват платен отпуск или ако нямат такъв неплатен са неадекватни и несправедливи“, заяви Корнелия Нинова.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама