Цветанов пред TOPNOVINI: Руското влияние в енергетиката е заплаха за страните от Централна и Западна Европа

15:47, 26 фев 20 / Политика 25 2367 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Евро-атлантическият център за сигурност в партньорство с Външно министерство на Естония проведе конференция на тема инициативата "Три морета": свързаност, конкурентноспособност и сигурност“. Инициативата обединява дванадесет държави членки от региона на Адриатическо, Балтийско и Черно море, като се стреми към по-бързо развитие на региона на Триморието чрез създаването на транспортни, енергийни и дигитални връзки. TOPNOVINI.BG разговаря с председателя на ЕАЦС Цветан Цветанов за българските проекти по линия на инициативата, новите приоритети на страните в сътрудничеството, както и предизвикателствата за държавите членки.

Г-н Цветанов, инициативата „Три морета“ е политически проект, обединяващ дванадесет държави. Какви са приоритетите на инициативата?

Основната задача е по-добрата свързаност на Север-Юг на дванадесетте държави в Триморието. Основните приоритети са: дигитализацията, газовата и транспортната свързаност.  
След 2019 г. инициативата от чисто политическо ниво, премина към по-реални действия. Все повече се говори за ангажимента от страна на изпълнителната власт, за да може да се получи по-добър резултат. За мен е изключително важно, че в инициативата „Три морета“ нашият стратегически партньор САЩ участват много активно. На Мюнхенската конференция по сигурност Майк Помпео - държавният секретар на САЩ обяви, че Америка ще участва с до 1 млрд. долара за подобряване на енергийната свързаност, за да може да се избегне зависимостта в Централна и Източна Европа.

Инициативата събра на едно място представители на президентската институция, изпълнителната власт и парламента. Убеден съм, че дебатите, които се водят в комисиите в българския парламент, както и контролът, който се осъществява на изпълнителната власт, могат да създават въпроси и по тема, свързана с Триморието.

Цветанов: Инициативата „Три морета“ допринася за свързаността между Централна и Източна Европа

По линия на българските проекти. Кои са конкретните проекти на българската държава в инициативата „Три морета“?  

От българска страна е деклариран проектът за изграждането на тунел под прохода „Петрохан“ и разширяването на газовото хранилище в село Чирен. Чухме и енергийните експерти, които казаха, че там обемът и капацитетът е изцяло изпълнен и няма как да бъде разширявано до безкрайност. В инициативата попада и железопътната връзка Варна – Русе. Тя дава сравнително добра свързаност. Аз смятам, че основният акцент трябва да бъде фокусиран върху газовата инфраструктура и диверсификацията. Виждате, че участието на САЩ с до 1 млрд. долара говори за газова свързаност. Много е важно да бъде чуто мнението на бизнеса, на експертите в трите приоритетни области (дигитализацията, газовата и транспортната свързаност). Аз съм убеден, че всичко това може да стане факт, когато има консенсус и оптимизация в работата на българските институции. Те да бъдат по-добронамерени една към друга, защото те и съответните им върхове представляват страната на тези форуми, и те трябва да защитават нейните интереси.

снимка: Topnovini.bg

Кои са основните предизвикателства за държавите, част от инициативата „Три морета“?

Потенциалната заплаха идва от увеличаващото се влияние на Русия в съответните енергийни проекти. Знаете, че тази зависимост води и до съответните политически цели. В момента, с изграждането на „Турски поток“ и „Северен поток“, Русия се опитва да заобиколи Украйна и да я превърне в една уязвима страна, която да може да бъде подчинена на нейните интереси.  Аз смятам, че в тази връзка диверсификацията и газовите проекти, които могат да бъдат реализирани, са много по-важни. Това гарантира икономиката и просперитета. В последните години всеки говори за инициативата „16+1“ с Югоизточна Европа и Китай. Ние трябва повече да говорим за инициативата „Три морета“. Тази свързаност между дванайсетте държави ще очертае добрата перспектива за свързаност и на Западните Балкани. Това ще даде много повече сигурност, защото говорим за държави, които са членове, както на ЕС, така и на НАТО. Това означава, че ние чрез стратегическото партньорство на САЩ можем да гарантираме тази конкурентноспособност и икономически просперитет и развитие. На срещата в Талин бизнесът ще бъде част от реалните действия, които трябва да бъдат предприети.

снимка: Topnovini.bg 

Конференцията събра на масата за диалог представители на президентството и на правителството. Как го тълкувате с оглед на войната между двете институции?

Искам да благодаря на президента и на премиера, че нямаше промяна в заявените за участие представители. Независимо от тези политически сблъсквания и преминавания към лични нападки, аз мисля, че трябва да се придържаме към формат и поведение, което видяхме на тази конференция. Днес имаше един изключително конструктивен диалог между президентската институция и представителите на изпълнителната власт. Присъстваха представители на дипломатическия корпус, както и на неправителствения сектор. Зададоха се въпроси какво се случва със страната ни като част от тази инициатива и какви са дивидентите в дългосрочен план, които ще бъдат от полза за обществото и преди всичко за конкунрентноспособността и прозрачността.

Въпрос по друга актуална тема. Какъв е вашият коментар относно започналото разследване срещу премиера Бойко Борисов?

Аз не бих искал да влизам в коментар по тази тема след този успешен форум днес. Акцентът ще бъде изместен, нека това да бъде форма и начин на въпроси и отговори в друг формат и по друг повод. Днес не искам да развалям доброто настроение и продуктивността на събитието.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама