Защо „Фантастико“ забрани на служителите си да говорят с медиите?

14:00, 28 фев 20 25 8172 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Имат ли право работодателите да забраняват на служителите си да разговарят с медиите? Този въпрос породи разгорещена дискусия в социалните мрежи. За едни забраната нарушава основни права като свобода на изразяване, а за други това е нормална практика, налагана от големите компании. Поводът за разгорещените дебати във Facebook стана едно уведомително писмо от директор „Човешки ресурси“ на търговската верига.

Подобна дискусия не възниква за първи път. Затова Topnovini.bg реши да разбере нарушават ли се човешките и трудовите права от подобна забрана.

Отговор потърсихме от адвокат Росен Димитров и юриста Борислава Мяшкова.

Според тях все по-често в практиката се срещат подобни казуси.

„В случая работодателят е адресирал до служителите си свое изявление, което е оформено като „Уведомително писмо“. От това писмо разбираме, че всъщност не се уведомяват служителите, а им се забранява да извършват определени действия. В случая реално имаме заповед на работодателя, която е прикрита под формата на уведомление. Дали това прикриване е случайно, или не, аз не мога да отговоря, но най-малкото поставя въпрос за размисъл“, посочва адвокат Димитров.

(Уведомително писмо от 13.02.2020, с което ръководството на „Фантастико“ забранява на служителите си да дават изявление пред медиите)

Двамата юристи виждат и друга неяснота в писмото. В него не се уточнява в какво качество работодателят забранява на служителите да дават изявление пред медиите. Дали им забраняват да правят изявления във връзка с работата, на която са назначени, или им забраняват да правят каквито и да е медийни изявления, дори такива, които нямат нищо общо със службата им?

Ако работодателят е имал предвид служителите му да не правят каквито и да е изявления (например да говорят за проблеми в училището на детето си или за протеста, в който са участвали), „не е познал“. Съгласно Конституцията всички ние имаме основно и неотменно право да изразяваме мнение и да го разпространяваме чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин. Същото е застъпено и в Европейската конвенция за правата на човека, която гарантира свобода на изразяването на мнение.

Обаче, ако става въпрос за съобщаване на факти от трудовия процес, организация на труда, производствени и фирмени тайни, работодателят има право да налага подобна забрана и това негово право не може да бъде отнето.

Какви са последиците от неспазването на подобна „заповед“?

От главна дирекция „Инспекция по труда“ обясниха, че уведомлението не нарушава трудовите права на служителите, ако с него се забранява работниците да разпространяват вътрешна информация.

Икономическият съветник от KT „Подкрепа” Ваня Григорова, на чиято стена във Facebook беше публикувано писмото, което доведе до разгорещена дискусията, смята, че забраната цели да сплаши работещите във фирмата.

Потърсихме за коментар „Фантастико“. От официалния им отговор става ясно, че вътрешната комуникация на търговската верига няма за цел да ограничи свободата на изразяване, а конкретизира начина на представляване на фирмата. „За да бъдем отново прозрачни, поясняваме, че обсъжданото в социалните медии писмо визира изявления, направени от името на компанията, които биха я ангажирали, а не изяви на служителите в лично качество. В нашата компания много от служителите работят от 15 - 20 години и ние знаем, че всеки работещ във фирмата има огромна заслуга за нашия успех“, се посочва в позицията на компанията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама