Борисов притеснен ще издържи ли НОИ при епидемия от коронавирус

10:02, 27 фев 20 25 1969 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Притеснено ми е при една епидемия от коронавируса колко ще издържат системите на НОИ, заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

Сега действащият нормативен акт е първите 3 дни се плащат от работодателя, другите 11 дни трябва да се поемат от НОИ. Това ще е моето предложение към здравния министър“, посочи премиерът. „Ако нараснат на 50-100-200 хил., тези които да си стоят вкъщи, и да им се поемат болничните листове от държавата- това ще препоръчам. НОИ ще се справи, но ще струва много пари“, допълни той.

Няма потвърден случай на новия коронавирус в България

Искам да ви предупредя, че една разрастваща се епидемия няма да се размине. Виждате всички съседни страни и Европа. Полагаме огромни усилия. Мисля, че щабът, който направихме и вие го харесвате. Просто нямаме по- добри в България“, каза още министър- председателят.

Доц. Мангъров: В следващите дни ще се появят първите случаи на коронавирус у нас

"Важни са медицинските аргументи, за да не допуснем разпространението на заразата в България. Важни са и аргументите бюджетът на НОИ да бъде съхранен", коментира д-р Хасан Адемов. 

В бюджета на ДОО за фонд „Общи заболявания и майчинство“ са предвидени 1,2 млрд. лева. 460 млн. лева от тях са за временна нетрудоспособност, където влиза и карантината. 

"Ако всички, които се върнат от региони, в които има разпространена зараза, са под карантина, рисковете пред бюджета на общественото осигуряване са налице и сериозни", заяви Адемов и обърна внимание на важността на решението какъв да бъде кръгът от лицата под карантина

Според него от летищата през регионалните здравни инспекции трябва да се дава информация на лекарите. "Те познават пациентите си. Тези, които са склонни към такъв тип инфекции, трябва да бъдат карантинирани, а не всички", обясни той. 

Не може хората сами да решават да излязат в карантина, коментира социалният министър Деница Сачева. Въпросът с болничния по време на карантина е решен в Кодекса за социално осигуряване. По време на карантина хората могат да взимат болничен. Въпросът е това да не го правят самоцелно и да не притискат личните си лекари да правят нещо, от което те нямат нужда, обясни тя.

По отношение на оплакването на личните лекари, че здравното министерство не им е дало инструкции как да действат в такава ситуация, Сачева отбеляза, че днес продължава дебатът с представители от НОИ, НЗОК и социалните партньори по темата в здравното ведомство и се очаква след обяд да излязат с решение как точно да се действа в такива случаи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама