Американски сенатор иска блокиране на сделката за bTV

12:02, 27 фев 20 25 2045 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският сенатор Марко Рубио поиска администрацията на Тръмп да преразгледа последиците за националната сигурност от планираната продажба на мажоритарния дял на AT&T Inc на Централноевропейската медийна група (CME) на конгломерата PPF Group. Това съобщиха американски медии, цитирани от БГНЕС.

Рубио, който председателства комисията за Китай в Конгреса, пише, че за чешката компания има данни да играе ролята на „подставено лице на Китай в Чешката република“ и добави, че телекомуникационните фирми, собственост на PPF, работят с Huawei Technologies Co за развитие на 5G мрежи. Сенаторът също така е член сенатските комисии по външни отношения и разузнаване.

CME Group оперира в Чешката република, както и в България, Румъния, Словакия и Словения, достигайки до аудитория от близо 97 милиона души и притежава някои от най-гледаните програми за новини в Централна и Източна Европа, каза Рубио. В България СМЕ Group притежава една от трите национални телевизии - bTV.

Най-богатият чех купува bTV?

От AT&T не коментираха позицията на сенатора.

Изявление по случая на PPF гласи, че изглежда Рубио разчита на "невярна информация" от чешки политик и оспорва неговата характеристика на пазара на CME. Компанията заяви, че само е наследила технологията на Huawei като част от нейното придобиване от норвежкия телекомуникационен оператор Telenor миналата година.

„PPF купува CME като допълнение към своя телекомуникационен бизнес, без никакви скрити мотиви. Като част от процеса на придобиване на CME, PPF Group си сътрудничи с всички съответни регулаторни органи и ние им предоставяме цялата необходима информация“, заявиха от компанията и добавиха, че търсят контакт със сенатора.

Рубио заяви, че дъщерното дружество на PPF - Home Credit, е наело фирма за връзки с обществеността, чиято цел е „да манипулира благоприятно чешкото обществено мнение спрямо Китай. Тази работа включваше шпиониране на чешки политици, притискане на медиите да оттеглят новинарски статии, критични към Китай, и създаване на нов мозъчен тръст - Sinoskop, който да наема предубедени анализатори, които да повлияят на обществения дебат“.

Той поиска от комисията по чуждестранни инвестиции в Съединените щати да преразгледа сделката, защото „подкопава интересите на националната сигурност на САЩ, свързани с Централна и Източна Европа, както и с Китай“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама