Парламентът на Иран преустанови работа заради коронавируса

17:13, 28 фев 20 25 1869 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът на Иран преустанови работа заради коронавируса, това съобщи говорителят на президиума на законодателния орган Асадулла Аббаси, цитиран от РИА Новости.

Заради разпространението на коронавирус в страната президиумът прие решение да не се провеждат заседания на парламента до второ нареждане, обяви той. По-рано беше съобщено, че няколко ирански депутати са се заразили с новия тип коронавирус.

Вицепрезидентката на Иран е заразена с коронавирус

Във връзка с разпространението на заразата САЩ са предложили помощ на Иран за борба с коронавируса, заяви държавният секретар Майк Помпео. Той подчерта, че в момента действа създаденият съвместно с властите на Швейцария хуманитарен канал, който позволява в Иран да бъдат доставени необходимите хуманитарни стоки.

Помпео изрази загриженост от липсата на солидна здравна инфраструктура и от факта, че Техеран не споделя информация във връзка с разпространението на заболяването. Управлението по контрола над чуждестранните активи (OFAC) на американското Министерство на финансите издаде разрешение за доставка на медикаменти и храни за Иран.

През октомври 2019 г. с помощта на Швейцария беше създаден финансов канал за доставка на хуманитарни стоки. Първите три партиди бяха изпратени през януари в пилотен режим. Сега вече граждани на САЩ или Швейцария, които получат разрешение от Министерството на финансите на САЩ, ще могат да се занимават с доставка на такива товари.

Заразени с коронавирус в още нови държави

Швейцарският канал е създаден като изключение от въведените от САЩ санкции срещу Иран, който е обвиняван, че подкрепя тероризма.

Вицепрезидентът на Иран Есхак Джахангири обяви в началото на февруари, че твърденията на САЩ за липса на ограничения за лекарства и продукти за Иран са „лъжа”. Иран разполага с милиарди долари в различни държави по света, но не може да се възползва от тях за закупуване на лекарства или продукти, тъй като САЩ не разрешават.

Наличието на швейцарския финансов механизъм е определен като пропаганда, тъй като той не отчита размера на иранската икономика. Вицепрезидентът подчерта, че през текущата година страната е внесла лекарства за повече от 3 милиарда долара, докато каналът е разчетен само за 2 милиона долара.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама