Тол системата "проходи" успешно

18:30, 01 мар 20 25 3696 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

10 597 маршрутни карти са купени до 17 часа в първия ден от въвеждането на тол системата за превозните средства над 3,5 тона. Потребителите са предпочели каналите за продажба на Агенция „Пътна инфраструктура“, като най-много са картите, купени чрез терминалите за самообслужване и през сайта bgtoll.bg, съобщиха от там.

Близо 14 000 бордови устройства са монтирани в тежкотоварните автомобили. Те са включени в т.нар. бял списък с валидни бордови устройства, който в неделя сутринта Националните доставчици на услуги предоставиха на Националното тол управление. До края на следващата седмица се очаква да бъдат сключени договорите и с ползватели на GPS тракери.

"Тол системата стартира успешно... Очакваме в понеделник да бъдат факт и договорите между GPS операторите и националните доставчици на услуги", съобщи тази сутрин регионалният министър Петя Аврамова.

Спорните пътища около София вече са извън винетната система

От 5 ч. тази сутрин пътните превозни средства над 3,5 т плащат тол такса за ползване на 3115 км пътища. От тях 803 км са автомагистрали и 2312 км - първокласни пътища. Близо 17 000 км второкласни и третокласни пътища от около 20 000 км републиканска пътна мрежа ще са безплатни за тежкотоварните автомобили.

"Дадохме възможност на всички превозвачи да могат спокойно да се оборудват с бордови устройства или да монтират GPS тракер. Смятам, че в рамките на по-малко от месец всички ще бъдат оборудвани предвид темпото, с което се заявяват и активират бордови устройства", каза Аврамова.

По думите й не един, а два са основните доставчици на тези устройства. „Това, което искаха като отстъпка превозвачите, беше да не заплащат предложената от националния доставчик на услуги такса за обслужване от 15,90 лв. без ДДС. Включихме се в диалога и съдействахме така, че българските превозвачи ще ползват бордови устройства и GPS тракери абсолютно безплатно. По техни искания намалихме и обхвата на пътищата, които ще бъдат в тол системата, както и намалихме тарифите. За нас е важно тази система да тръгне“, обясни регионалният министър.

Тол система по инерция

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заедно с проф. Олег Асенов – член на УС на АПИ провериха старта на тол системата на ГКПП "Калотина". На гранично-пропускателните пунктове в страната има служители на тол упавлението, които при необходимост са готови да съдействат на шофьорите за закупуването и попълването на маршрутните карти, каза Нанков.
 
Попълването на такава карта отнема не повече от 4-5 минути, стана ясно от думите на заместник-регионалният министър. Той припомни, че тол такса ще се заплаща за преминаване по автомагистрали и първи клас пътища в страната, а тарифата у нас е най-ниската в Европа.
 
Нанков даде пример с таксите в Сърбия, където от Калотина до унгарската граница най-масовият тежкотоварен транспорт заплаща около 90 евро, а у нас от Калотина до Капитан Андреево – около 20 евро.  
 
По повод редуцирането на обхвата на тол системата и цените, Нанков беше категоричен, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е отговорно във всяка политика и не може да оказва свръх тежест върху даден сегмент от икономическия живот на страната, защото това би рефлектирало макар и минимално върху всички останали стоки и услуги.
 
Заместник-министърът подчерта още, че с превозваческия бранш са се договорили и те са поели ангажимент, ако не бъдат постигнати заложените приходи, 3 месеца от старта на тол системата да бъдат индексирани цените и обхвата на пътищата.
 
В момента шофьорите мога да се таксуват с маршрутни карти, които да закупят от сайта „БГ ТОЛ“, както и от 500 терминала на самообслужване по протежение на пътната мрежа, както и от бензиностанции, и от партньорската мрежа на националните доставчици на услуги.
 
„Създадена е необходимата организация на всички ГКПП в страната, като на всеки входен коридор за проверка има информационна табела, която да подсказват къде и на какво разстояние е най-близкото място за продажба на маршрутна карта и къде шофьорите могат да получат консултация“, съобщи проф. Олег Асенов – член на УС на АПИ. На видно място е разположено и специално табло със санкциите, които заплашват водачите, които не се съобразят с новите правила за толуване.

Тол таксите за изминаване на 1 км са определени в съответствие с масата на пътното превозно средство, екологичния му клас, както и категорията на пътя. За масовия тежкотоварен превоз – камионите от 3,5 т до 12 т, тарифите са между 3 ст. и 7 ст. на километър, а за автобусите – от 1 ст. до 4 ст. на километър. За превозните средства над 3,5 т, използващи като единствен източник алтернативни горива, тол таксата ще е в размер на 50 на сто от стойността, определена за съответния вид автомобили с екокатегория ЕВРО VI, EEV.

Борисов и превозвачите се споразумяха за гратисен период за тол системата

За потребителите на пътната мрежа са осигурени три възможности за таксуване – с маршрутна карта, с бордово устройство или с GPS тракер. Първоначално се очаква камионите и автобусите да използват маршрутна карта и поетапно, до 27 март да се оборудват с бордово устройство или с тракер. А тези, които вече са се снабдили, могат да ги използват още от 1 март.

Маршрутната карта може да се купи по канали, по които се продават и електронни винетки. Валидността на маршрутната карта е 24 часа от избрания момент за активиране. Заявеният маршрут трябва да се следва стриктно.

В случай на инцидент или друго препятствие по пътя, поради което е обявен обходен маршрут, водачът няма да бъде санкциониран, ако премине през него. За всяко друго отклонение от предварително избрания път, трябва да се купи допълнителна маршрутна карта.

За улеснение на транзитно преминаващите през територията на България шофьори са осигурени 34 допълнителни места за продажба на маршрутни карти и 58 терминала за самообслужване на граничните контролно-пропускателни пунктове. Това дава възможност за едновременно обслужване на 92 тежкотоварни автомобила.

Аврамова вижда политически елемент в протестите срещу тол системата

На основните пунктове са пренасочени служители на Националното тол управление, които владеят езика на съседната държава. Те ще информират шофьорите за новия начин на таксуване, ще им помагат в купуването на маршрутни карти и ще представят информация за текущите ограничения на пътя, за да могат шофьорите да изберат най-подходящия маршрут.

За улеснение, на видно място са поставени пътни карти, които показват постоянните ограничения за движение на превозни средства над 3,5 т и над 12 т. Когато трафикът е интензивен, има готовност да се включи и мобилен пункт за продажба с две работни места, който да се пренасочва при необходимост.

В първите дни от старта на системата, контролът за платени тол такси ще се осъществява на терен чрез 105-те мобилни екипа на Националното тол управление. Инспекторите ще помагат на шофьорите като ги насочват към най-близкото място, от което да се снабдят с маршрутна карта - на пътя това са големите бензиностанции. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама