Тол системата отново работи след временно прекъсване

15:30, 02 мар 20 25 2769 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тол системата функционира нормално, след като тази сутрин имаше временно прекъсване. Това съобщиха от АПИ.

Тази сутрин на ГКПП "Кулата" са работили само три гишета и три автомата за закупуване на винетки и маршрутни карти за тежкотоварните автомобили. Оказва се, че от 6 ч. тази сутрин е направен ъпдейт на системата и тя не работи. Опашка от десетина ТИР-а изчаква на границата заради проблема, алармира БНТ.

Ъпдейтите вървят постоянно. Използвайки анализа от въпросите, които възникнаха вчера в конткатния център, ние сме дали възможност всеки потребител да сигнализира при проблем, обясни шефът на АПИ Георги Терзийски. "От вчера шофьорите се сблъскаха с това те да закупуват маршрутни карти, като нашите служители не само указват местата, а и помагат при закупуването на пътни карти. Да, в момента има неудобство към част от потребителите, но призовавам за търпение", каза тази сутрин Терзийски.

Тол системата "проходи" успешно

"Всичко е договорено, системата е много динамична - в своето функциониране тя създава въпроси, на които ние искаме да отговорим. 15 000 бордови устройства са монтирани в момента, както и на 30 000 автомобила има GPS тракери. Да, системата предполага един период на обучение на хората, но не виждам причина за недоволства от страна на автобусните превозвачи, и още повече, че те получиха едни много добри условия при тарифирането. На срещите с превозвачите те дадоха дума, че приходите ще бъдат осъществени с тази тарифа и този обхват. Нека да видим как системата ще функционира в тези 3 месеца, които си дадохме", допълни Терзийски.

Процесът по разговори и преговори с общините започна от агенцията като активна страна още в началото на миналата година с отправяне на покана към общините за началото и края на населеното място, за да може обхватът на пътищата, които са таксирани, да е коректен. Сега в момента напрежението е за участъци, в които гражданите извършват т.нар. ежедневни трудови пътувания, и за които отново сме призовали общините да кажат за кои участъци искат да няма винетна такса, като те трябва да подпомага с поддръжката на тези участъци, каза Терзийски.

Според мен е успешно началото на тол системата у нас, защото с толкова много функционалности не е въвеждана система за толкова кратко време, коментира Терзийски.

"Започвам с думите на министър Петя Аврамова, която вчера от едно телевизионно студио ни зарадва, че тол системата била проходила. Смятам, че за всички ще е по-честно да кажем, че всъщност тол системата прокуца", каза Димитър Данчев от ПГ на „БСП за България“, цитиран от БГНЕС.

Заместник-председателят на ПГ Георги Свиленски заяви, че има провал с тол системата. Той отбеляза, че в една нормална държава отдавна щеше да си подаде оставката заместник-министърът на регионалното развитие, който отговорен за въвеждането на тол системата. "С тази мисия преди година и половина беше назначен за заместник-министър бившият министър на регионалното развитие", заяви политикът от БСП

"Но понеже сме такава държава, в която нормалните правила не важат, отговорността трябва да се носи единствено от министър-председателя. И ние насочваме вниманието на българските граждани да знаят от кого да търсят отговорност - министър-председателя на България Бойко Борисов", каза Свиленски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама