Отменят честванията на Шипка за 3 март

18:44, 02 мар 20 25 2946 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По препоръка на Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19 планираният за 3 март, официален ритуал за честване на 142 години от Освобождението на България на връх Шипка се отменя.

Въпреки препоръката, президентът Румен Радев ще поднесе цветя на връх Шипка и ще отправи приветствие по случай Националния празник.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също ще участва в отбелязването на Националния празник на връх Шипка. Тя ще поднесе цветя на Паметника на свободата, а по-рано ще присъства и на молебена, който ще бъде отслужен в Шипченския манастир "Рождество Христово". 

Движението през Шипка ще се пренасочва към Прохода на Републиката за 3 март

Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата, остава свободен.

Въведените временни промени на движението в района остават в сила, съобщиха от областната администрация на Стара Загора.

В мотивите си от Националният оперативен щаб за координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19 посочват:

Нова грипна вълна от вирус тип “Б“ в областите: Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София – област и др.

Усложняване на епидемичната ситуация в страната от активирането на други инфекциозни заболявания.

От Националния оперативен щаб за коронавирус предупреждават, че „струпването на големи групи хора на едно място съдзава предпоставки за епидемиологични рискове относно активиране на горепосочените инфекции“ и на базата на експертните становища препоръчват отмяна на планираните тържествени мероприятия на връх Шипка за 3 март.

По повод отмяната на събития на 3 март заради коронавируса, премиерът Бойко Борисов заяви, че нито отменя, нито дава акъл. „Мисля, че правилно постъпихме като в кризисния щаб сложихме поне за мен най-добрите експерти. Изпълнявам каквото препоръчват те“, каза той.

Той съобщи още, че до няколко дни от Нидерландия ще ни бъдат доставени 2 млн. маски. "Това, което сме договорили, трябва да пътува вече, за да имаме готовност“, каза Борисов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама