Борисов на границата: Ако водим разумна политика, няма опасност

16:25, 03 мар 20 / Свят 25 4756 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако водим разумна политика, няма опасност. За това колегите са тук. Ако не се води мъдра политика, става опасно.  Миграционната вълна винаги е била близо”, заяви на границата премиерът Бойко Борисов, съобщи Нова телевизия

"Винаги сме водили мъдра и разумна политика и сме си подсилили всички КПП-та, граници, огради. Просто работим тихо, разумно. Не работим срещу нашите съседи и смятам, че това се оценява високо в Европа. И вие спите спокойно", добави той.

ЕК отпуска на Гърция 700 млн. евро за борба с миграционната криза

„Бежаците бяха в Харманли, „Овча купел”. Забравили сте. Към днешна дата няма бежанци у нас. Дайте да не плашим хората, няма наплив. Чухте и от нашия съсед – пазим морската и сухопътната граница. Моята тактика е за добросъседство и мир", каза още Борисов.

Той отбеляза, че на границата са изпратени допълнителни сили и средства, но целта е с помощта на дипломацията да не се стигне до използването им. Премиерът беше категоричен, че не работим срещу нашите съседи и подчерта, конфликт в региона означава по-малко растеж и по-малки инвестиции.

Министър-председателят Бойко Борисов излетя за ГКПП „Капитан Петко Войвода“, където посрещна председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. С тях премиерът Борисов облетя с хеликоптер част от южната граница на страната ни, която е външна за Европейския съюз. Министър-председателят Борисов ги запозна с въведените от години мерки, които България изпълнява, гарантиращи сигурност за целия ЕС.

„Тук сме на триъгълника между трите държави – България, Гърция и Турция“, отбеляза премиерът Борисов пред Урсула фон дел Лайен и Шарл Мишел. Преди да излетят, министър-председателят показа на европейските си гости преоборудваната гранична полиция. Борисов акцентира също върху инфраструктурата, която се изгражда благодарение на европейската солидарност, както и енергийните проекти, по които страната ни работи.

Премиерът обърна внимание и на постигнатата по-рано днес договореност с „Газпром“. „Благодарение на много добрите преговори и помощта на ЕК, постигнахме цена на природния газ с над 40% по-ниска“, добави Борисов. „Целият регион е в подем. Идват много туристи“, отбеляза българският министър-председател.

ЕК отпуска на Гърция 700 млн. евро за борба с миграционната криза

Очаква се премиерът Бойко Борисов и европейските лидери да пристигнат на Правителствена зала на летище София около 17.00 часа, където ще обсъдят актуалната обстановка във връзка с мигрантския натиск и събитията в Сирия. Министър-председателят Борисов ще ги информира за срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, провела се вчера в Анкара. В този контекст в хода на разговора ще бъдат дискутирани и необходимите действия, които да успокоят ситуацията в региона и да допринесат за сигурността и стабилността.

"И днес на нашата граница имаме 0 миграционен натиск. Опазването българо- турската сухопътна и морска граница е наш взаимен ангажимент", каза по-рано премиерът.

"В момента обстановката по границите с Гърция и Турция е спокойна, но имаме готовност да изпратим и армията при нужда", обяви военният министър Красимир Каракачанов, цитиран от БГНЕС. "България не трябва да допуска нито един нелегален мигрант, особено, ако се опитват да минават границата. Защото, има закони. Който иска да посети България – да си извади виза и да отиде на гранично-пропускателен пункт", заяви той. 

Борисов: Ердоган няма да идва в София, не иска да сяда на една маса с Мицотакис

Междувременно, Гърция реагира на коментари на българския премиер Бойко Борисов, който каза на уебсайта на Евроактив, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган отказва да седне на една маса с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, за да обсъди продължаващата миграционна криза, съобщи в. "Катимерини".

„Тези със закона от своя страна нямат възражения да седят на една и съща маса с някого. Оспорващите са тези, които в момента използват отчаяни хора като пешки”, заяви правителствен източник.

Същият източник заяви, че Гърция ще продължи да осигурява границата си с Турция, тъй като хиляди мигранти, насърчавани от Анкара, се събират на границата, с намерението да влязат в ЕС. "Ще защитим нашите граници, границите на Европа", каза източникът.

Захариева: Не може Турция сама да понася отговорност за над 4 млн. мигранти

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама