"Булгаргаз": Цената на газа ще се изчислява по нова формула

08:28, 04 мар 20 25 2615 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"7 месеца се водиха тежки преговори - извоювахме си намалението. Цената за времето на преговорите ще бъде възстановена от "Газпром". Това заяви директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов пред bTV. Вчера премиерът Борисов съобщи, че с "Газпром" е постигната договореност за поевтиняване на газа с 40%.

"Подаръци не се правят по отношение на търговските преговори. "Булгаргаз" постигна тази договорка", каза още той. Още 8 държави в ЕС са предоговаряли цената на газа.

Борисов на границата: Ако водим разумна политика, няма опасност

От март 2020 г. цената ще се изчислява по нова формула. В момента тя е 44,04 лв. за мегаватчас, а ще стане 26,29 лв., уточни Павлов. Новата формула ще действа със задна дата - от 5 август 2019 г.

"За всеки месец тогава ще има различна цена - в някой от месеците ще бъде 35%, в други - 25%", каза Павлов.

"По веригата ще бъдат възстановени средства. В компетенцията на регулатора е дали хората ще го усетят. Редно е да се възстановят средствата на клиентите", каза Николай Павлов.

Преговорите започнали на 5 август 2019 г. с писмо, пратено от "Булгаргаз" до Русия. Договорката между двете страни била преговорите да приключат на 28 февруари. На 3 март е изпратен подписаният договор. Механизмът, по който е приета новата цена на газа, е заложен в ангажименти по антимонополно дело, поети от Русия към Европейската комисия.

Цената на руския газ за България пада с 40%

„Всичко започна от споразумението, което ЕК подписа с „Газпром” през май 2018 г.", обясни  министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия. "В рамките му „Газпром” пое ангажимент да предложи на 8 държави членки на ЕС, в това число и България, да подпишат допълнително споразумение, в което ясно да бъдат оказани условията и критериите, на база на които ще се предоговаря цената на газа". 

"Имаше един период от време, в което нашата цена за газа беше изключително добра. Но след 2018 година се забеляза тенденция на покачване на тази цена. Това, което ние успяхме сега да направи, е да предоговорим формулата, на база на която ще се определян цената за природния газ. Това, което българите трябва да знаят, е, че досега тази формула беше ориентирана само на база на цена на петролните деривати. Липсваше пазарният елемент в нея. Сега във формулата е включен и пазарният елемент”, заяви Петкова.

Тя също обясни, че цената на природния газ ще се определя всеки месец по дадената формула.

„Каквато е тенденцията на пазара, такава ще бъде и цената за българските потребители. Няма по-хубаво от това и това, към което всички се стреми, е цените да бъдат формирани на пазарен принцип”, смята енергийният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама