Каракачанов не бил продавал на загуба „апетитни“ имоти, острови, полуострови и жълти павета

10:00, 05 мар 20 / Политика 25 2812 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

По искане на „Атака“ парламентът изслуша министъра на отбраната Красимир Каракачанов за продажбата на военни имоти с т. нар. отпаднала необходимост.

Депутатът от „Атака“ Десислав Чуколов обясни, че имотите се разпродават в пъти под пазарната им стойност и под сделките стои подписът на Красимир Каракачанов. Той посочи, че тези сделки са против българския държавен интерес.

От своя страна, Каракачанов каза, че Чуколов не бил в час за какво става въпрос и го обвини, че не знае какво значи „имот с отпаднала необходимост“. Според него заради това българският народ плаща на депутата неоснователно една от най-високите заплати.

Военният министър посочи, че тези имоти (които са бивши казарми, летища и др.) са закрити и не се използват, а продажбата им се извършва по реда на Закона за държавната собственост със съответния държавен контрол. „Споменавате острови, полуострови, архипелази, централни апетитни имоти – може би Чукотка... За тези три години, откакто съм министър, са продадени 16 имота“, каза Каракачанов и показа справка, според която той не е продавал „острови, полуострови, архипелази и жълти павета“. Министърът посочи, че по негово време са продавани най-малко имоти и обвинението на „Атака“ е лъжа.

Моята политика не е била да продавам имотите, а да ги съхранявам“, каза още той. „В страната има около 3500 военнослужещи, които нямат жилище. И затова моята работа е с тези имоти Министерството на отбраната да придобие жилища там, където има нужда“, обясни Каракачанов.

Той заподозря, че целта на „Атака“ е била да налага лъжа, която да повтаря 110 пъти и така да я направи истина. Военният министър призова партията да излезе и да каже кои точно имоти по морето са продадени.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов подкрепи коалиционния си партньор. Той припомни, че при формирането на коалиционното правителство партия „Атака“ е участвала пропорционално и продължава да участва в изпълнителната власт чрез министър, шестима зам.-министри, двама областни управители и т.н. И Симеонов попита Каракачанов в такъв случай при продажбите на съответните имоти как са гласували представителите на „Атака“ - протестирали ли са, възразили ли са, подали ли са сигнал. От своя страна, военният министър обясни, че те винаги са гласували „За“ и не е имало възражения. Според Каракачанов целта на „Атака“ е чрез тези клевети в обществото да остане усещането, че има нещо гнило. „Смятат, че оплювайки довчерашните си партньори, ще спечелят те. Щом за тези 15 години друго не са научили...“, коментира той. 

От своя страна, Десислав Чуколов посочи, че задаването на въпроси не е клевета. „Не сме седнали тук да ядем пържоли и да си пием водката“, каза той и посочи четири конкретни сделки с имоти, за които поиска Каракачанов да отговори дали ги е продал на безценица. Според депутата например бившата военна болница в Русе е била продадена четири пъти под пазарната цена. На свой ред военният министър повтори, че имотите са били продадени според закона. Относно болницата в Русе той обясни, че е имало търг, но години наред никой не се бил явявал за този „супер изгоден имот“, който дори не е бил в регулация. Накрая се явява един купувач и цената, на която е продаден имотът, е 4,5 млн. лв. Каракачанов посочи, че „не може хора, които един пирон не са забили в живота си, а лапат кюфтаци в един скъп ресторант“, да го обвиняват и клеветят.

„Атака“ пита Каракачанов продава ли апетитни имоти

Сагата с "апетитните" имоти

Миналата седмица депутатите от партията на Волен Сидеров обявиха, че от встъпването си в длъжност като министър Каракачанов е превърнал министерството в „най-голямата агенция за недвижими имоти в България. Според тях са продавани хиляди „апетитни имоти“ на държавата.

„Когато създавахме коалицията „Обединени патриоти“ в програмата ни нямаше такава точка. В управленската програма с ГЕРБ също нямаше такава точка - да се приватизират, да се продават имоти, които така благовидно са наречени имоти с отпаднала необходимост“, посочи тогава депутатът Десислав Чуколов.

„Атака“ нападна ВМРО във връзка с имотите още от изключването на партията от групата на „Обединени патриоти“ миналата година. Тогава Волен Сидеров съобщи че Каракачанов ще вземе комисиони за продажбата на военни имоти по Черноморското крайбрежие и поиска оставката му. Той обаче не можа да докаже твърдението си. От своя страна, Каракачанов заяви, че Сидеров „нямa дупe дa cкoчи нa Бoйкo Бoриcoв или нa някoй миниcтър oт ГEРБ, a нaпрaви фундaмeнтaлнaтa грeшкa дa плюe cвoитe пaртньoри“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама