Маринов: България ще иска финансова помощ от ЕС заради мигрантите

19:11, 04 мар 20 / Политика 25 2433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че България ще поиска финансова помощ от ЕС.

Той заяви това преди началото на днешното извънредно заседание на министрите на вътрешните работи на ЕС в Брюксел, посветено на кризата с бежанците по границата с Турция.

Каракачанов: Няма бежански натиск по границата ни с Турция

Маринов не уточни сумата, която страната ни ще поиска и допълни, че засега не се налага изпращане на още служители от европейската гранична служба Фронтекс у нас, предаде БНР.

"Благодаря на Хърватското председателство за бързата реакция. Наистина срещата е наложителна в тази ситуация. Темата, която ще обсъждаме днес, е ясна - ескалацията по гръцката граница и ситуацията с мигрантите, които се насочват към Гърция и към България - страни на първа линия", коментира министърът.

Той благодари на Европейската комисия и на представителите на Европейския съвет за посещението им в България и Гърция, за да се запознаят със ситуацията на място.

По думите му ситуацията на българо-турската граница в момента е нормална, без съществени промени от последните месеци, с единични случаи на опити за нелегално преминаване, които се отработват от служителите на „Гранична полиция“.

Борисов на границата: Ако водим разумна политика, няма опасност

"Там, където в момента е кризата, се събират трите граници – българска, гръцка и турска, това е на 30-40 км от нашата граница. Затова сме със засилена бдителност по отношение на кризата в Гърция и предприехме допълните мерки за адекватна реакция в случай на усложнена ситуация", заяви той. 

Българският вътрешен министър обърна специално внимание на наложителната предварителна подготовка, именно когато няма криза. "За да сме готови в такава ситуация, е необходимо по-бързо да се приеме единен пакет от мерки за управление на миграцията. В момента нямаме нужда от повече служители на Фронтекс, не искаме да ангажираме техен ресурс, защото той сега е необходим на Гърция. Ние също помагаме на гръцките колеги с кораб, който работи там в рамките на операция „Посейдон“, и друг кораб, който ще бъде изпратен за съдействие в тази усложнена ситуация", коментира той. 

Вчера Еврокомисията предложи на Гърция да бъдат отпуснати 700 млн. евро, от които 350 млн. незабавно за увеличаване капацитета на прием, доброволно завръщане и необходими процедури за здравето и сигурността.

ЕК отпуска на Гърция 700 млн. евро за борба с миграционната криза

На влизане в Съвета министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер припомни, че инициативата за свикването на заседанието е на Франция и изтъкна мотивите за това.

„Това е преди всичко послание на солидарност с Гърция, която се сблъсква със значителен миграционен приток, но също така и особено безпокойство, свързано с това явление. Също така и на солидарност с Кипър и България, които могат да бъдат засегнати от международните дискусии, които Турция води в момента“.

Кастанер подчерта, че Съветът ще отправи и категорично послание към Турция да спазва споразумението за бежанците с Европейския съюз.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама