Яйцата са безопасни за сърцето

20:40, 06 мар 20 25 3374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Яйцата не увеличават риска от инфаркт и инсулт, показа 30-годишно изследване, цитирано от вестник „Дейли мейл“ и БТА.

Заради съдържащия се в тях холестерол, яйцата отдавна предизвикват спорове дали предразполагат към сърдечносъдови проблеми. Американски учени твърдят, че най-накрая имат отговор на въпроса - такава връзка няма.

Специалистите, ръководени от харвардски лекар, изследваха начина на хранене на 215 618 здрави мъже и жени, консумиращи от едно до пет яйца седмично 32 години. Те не установиха връзка между приема на яйца и риска от сърдечносъдово заболяване, което може да предизвика инфаркт и инсулт.

Изследването, публикувано в Бритиш медикъл джърнал обаче, установи, че хората, които ядат повече от едно яйце дневно, са с по-висок риск. Такива хора обаче също консумират и повече червено месо и са с по-висок индекс на телесната маса.

Резултатите са сходни за коронарна болест на сърцето.
 
„Това изследване потвърждава, че консумирането на седем яйца седмично не е свързано със сърдечни заболявания или инсулт. То също подкрепя известното от интервенционни изследвания, че липсва връзка между консумацията на яйца и нивата на холестерол в кръвта“, каза д-р Кари Ръкстън, която не е участвала в изследването.

Яйцата са богати на протеини, антиоксиданти и други полезни съставки. Те са сред малкото храни, които осигуряват витамин Д.
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама