ЕАЦС проведе кръгла маса за дезинформацията и историческата фалшификация през паметници и монументи

11:26, 06 мар 20 25 1818 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Евро-атлантическият център за сигурност проведе първото си събитие извън столицата - кръгла маса на тема „Минало, настояще и бъдеще: факти и дезинформация“ в Русе на 5 март, съобщиха от центъра.

Председателят на Управителния съвет на центъра Цветан Цветанов представи дейността на организацията, като постави акцент върху приоритетите в работата й. „Екипът ни съчетава, както хора с опит, така и млади професионалисти, като водещото е експертността по темите, които ни вълнуват като екип и считаме за важни за дневния ни ред като общество“, обясни Цветанов.

ЕАЦС с поредица от събития в цялата страна по актуални теми

Историкът професор Евелина Келбечева представи темата за фалшифициране и изкривяване на историята и паметта през исторически паметници и монументи. Проф. Келбечева онагледи механизмите за влияние върху колективната памет, като отбеляза тенденциите за карнавализиране на монументите от комунистическия период, което показва дистанцирането на новите поколения от наративите на техните фалшифицирани послания.

Психологът Росен Йорданов разясни механизмите, по които ние като граждани ставаме по-лесни жертви на хибридна информация и умишлената заблуда. Той посочи, че търсенето на фактите, а не сляпата вяра в историите е най-силното оръжие срещу дезинформацията.

Събитието в Русе е първото от поредица, които ЕАЦС ще организира по актуални теми в цялата страна. Като независимa неправителствена организация вярваме, че една истинска ангажираност не само на правителствата, но и на гражданите към евро-атлантическите ценности като демокрация, върховенство на закона, свобода на медиите, наред с други, може да бъде постигната само чрез повече граждански дебати по важните теми от сигурността, политиката и историята.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама