Депутатите се скараха кой е виновен за барикадата на медсестрите - Борисов, БСП или Манолова

12:30, 06 мар 20 / Политика 25 3034 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Ситуацията с барикадиралите се медицински сестри в Партийния дом и излизането на една от тях на прозореца тази сутрин станаха повод за поредния скандал в парламента.

Кой е виновен - Бойко Борисов, БСП или Мая Манолова?

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини за случилото се кабинета на Бойко Борисов. Соцлидерката припомни, че лично премиерът обеща и отпусна миналата година 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на медицинските сестри, но после се оказа, че средствата всъщност са намалени на 6 млн. лв. и са отишли са увеличаване на клиничните пътеки. Тя припомни и че това не е първата барикада на сестрите, тъй като в края на миналата година седем от тях останаха в сградата на здравното министерство няколко часа.

Исканията на медицинските сестри са основателни и справедливи. Работят на няколко места за 600 лв., за да могат да издържат семействата си. И какво получават – безхаберно отношение на управляващите към тях“, коментира Нинова. Тя съобщи, че БСП има алтернатива на кризата в здравеопазването - болниците да не са търговски дружества, да се намали ДДС на лекарствата, да се създаде наредба за формиране на заплатите в сектора и др. „Реформата на здравеопазването ще стане факт, когато българският народ даде мандат на БСП“, каза Нинова.

На свой ред, Даниела Дариткова от ГЕРБ посочи, че думите на Корнелия Нинова са затвърдили впечатлението, че случилото се е организирана провокация с политическа цел.Ние винаги сме държали на диалога с медицинските сестри и никога не сме имали против да чуем техните искания, когато са представени по конкретен начин“, коментира тя.

Според Дариткова „участниците в тази провокация са от инициативния комитет на неуспялата кметица на София Мая Манолова“. „Те са регистрирани като синдикална организация и диалогът с тях продължава вече една година, но техните искания непрекъснато се променят и не можем да отговорим на всички. Сега виждам остра конкуренция кой ще оглави протеста на тези шест медицински сестри – БСП или Мая Манолова, която иска да очертае своето политическо бъдеще“, заяви Дариткова.

Недоволството на медицинските сестри ескалира

Психологическото състояние на медсестрите

Според Нинова вместо управляващите да признаят проблема, са нарекли случилото се „провокация“. „Дариткова, която е и лекар, нарече тази жена „жена в нестабилно психологическо състояние“. Лекар даде диагноза на тази жена, която направи това сутринта като акт на отчаяние, а не на нездраво психическо състояние. Лепите етикети, защото не можете да решите проблема. Сега Дариткова обвинява и НСО. Разбира се, че НСО и която и да е служба не може да посяга на беззащитни жени“, посочи Нинова.

От своя страна, Даниела Дариткова заяви, че е било очевидно, че жената на прозореца е била в нестабилно психологическо състояние. Жена, която стои на ръба на прозореца и не може да представи исканията си ясно, е нестабилна“, категорична е тя. Дариткова отново подчерта неадекватната роля на НСО в случая, като посочи, че службата е създала рискова ситуация. „Смятам, че е изключително некоректно системна партия като БСП да толерира незаконни действия. Здравеопазването не може да има политическа окраска. Опазването на здравето на българските граждани не е за политическа употреба“, каза тя.

Дариткова: Бойка Анастасова е в нестабилно психологическо състояние

Терористи ли са медицинските сестри?

По време на изказванията на Корнелия Нинова и Даниела Дариткова депутатите в пленарната зала реагираха разпалено. Според Александър Симов от БСП някой дори е нарекъл медицинските сестри „терористи“ и призова той да бъде наказан. Колегата му Филип Попов посочи, че това бил депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски и поиска той да бъде отстранен от залата. От своя страна, Гърневски посочи, че е викал "комунисти" по адрес на БСП, а не е наричал сестрите терористи.

По-рано в свое изявление пред медиите пък шефът на НСО Красимир Станчев определи протеста на медицинските сестри като "терористичен акт или нещо от този тип".

В декларация от Българския лекарски съюз призоваха съсловието им да не се въвлича в "политически битки и политически рекет", защото здравето няма цвят. Съюзът се разграничи от "действията на хора с неустановена легитимност и неясна представителност", визирайки барикадиралите се медсестри. 

От КНСБ бяха категорични, че не подкрепят "анархосиндикалните форми на протест".

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама