Системата за лични асистенти вече е в преразход

12:47, 07 мар 20 25 2451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Между 80 и 146 милиона лева ще бъде недостигът на средства в бюджета за лична помощ през тази година, при ограниченията да го използват хората с най-тежки увреждания и децата с различна степен на увреждания и чужда помощ.Това съобщи социалният министър Деница Сачева в ефира на Дарик радио.

Припомняме, че от началото на годината, когато в сила влезе Законът за личната помощ, близо 13 000 нуждаещи се останаха без лични асистенти. Това са хора, на които ТЕЛК/НЕЛК не е определил ползването на асистенти или които нямат експертно решение и които се оказаха извън обхвата на новия закон. Тогава социалният министър заяви, че ситуацията е урок за това какво става, когато законът е приет под натиск, в противоречие с всички експертни мнения.

БСП дава Закона за социалните услуги на Конституционния съд

По думите на Сачева, ако законът за личната помощ остане в този си вид, от януари догодина ще отпаднат ограниченията и около 660 хиляди хора с увреждания ще имат право на личен асистент, което ще струва на държавата над 3 милиарда лева годишно.

В момента максималната заплата на личния асистент по този закон е 710 лева, а от следващата година ще стане 900 лева, посочи Сачева.

Деница Сачева: Искат ми оставката, защото спазвам закона

На фона на продължаващите протести на майки на деца с увреждания социалният министър обясни, че финансовата подкрепа за хората с най-тежките увреждания няма да бъде преразгледана, но законът за личната помощ ще претърпи промени.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама