8-годишно българче ще свири в Royal Albert Hall

14:00, 07 мар 20 / Култура 25 2900 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С изпълнението на  композицията "Гъдуларче" от Бенцион Елиезер, 8-годишният Борис Дюлгеров от Пловдив печели златен медал от Международния конкурс за пианисти "Гран при" Виена 2019. Само преди броени дни  Борис получава и специална покана да свири за първи път в живота си в известната концертна зала Royal Albert Hall в Лондон, съобщи bTV. Едва 5-годишен, Борис случайно чува пиано и е запленен от тази музика. Моли родителите си да го запишат на уроци по пиано:

"Никой не ме запали. Просто на мен ми хареса музиката на пианато и казах на мама да ме запише, и още следващия ден бяхме тук в читалището с госпожа Грозданова. Помислих си колко хубаво ще бъде, ако започна да свиря. Трудното е, че ако не искаш, няма да стане. А аз искам, и то ми се получaва, и ми харесва да свиря на пиано.", разказва талантливото момче.

Музикалните увлечения на малкия Борис срещат разбиране сред близките му, макар никой от тях да не е професионален музикант. Майка му споделя, че всеки един член на семейството е музикален и умее или да пее или да свири на инструмент. А когато Борис пристъпва прага на народно читалище "Цар Борис ІІІ и царица Йоанна 1931" в Пловдив, никой не предполага, че за броени месеци момчето ще започне да свири виртуозно на пиано.

Борис не знае какъв ще стане като порасне, но му харесва да свири на пиано. Преди дни в специално писмо до 8-годишния талант конкурсната комисия на престижния музикален конкурс "Лондон Гранд Прайз Виртуозо" поздравява родителите и преподавателя му - г-жа Росица Грозданова, и го кани за участие в концерт на 14 април в легендарната зала Royal Albert Hall в Лондон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама