Премиерът с призив за патриотизъм към производители на облекло

17:04, 08 мар 20 25 2778 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има нужда от водонепромокаемо облекло и облекла за еднократна и многократна употреба, каза премиерът Бойко Борисов на среща с представители на текстилната индустрия в Министерски съвет заради коронавируса. Премиерът призова производителите да проявят патриотизъм и увери, че всички разходи по производството ще бъдат заплатени, предаде БНТ.

Производителите на маски и предпазни облекла увериха, че още до утре ще бъдат представени 3 вида платове за одобрение от вирусолозите в Националния кризисен щаб. Трябва да има механична бариера, да се направи материал, който не пропуска вода, заяви Бисер Шарков, производител на медицински изделия.

Светкавични забрани от държавата заради коронавируса

По време на срещата от индустрията увериха, че имат готовност да се справят с натоварването и да впрегнат всички възможни мощности на болниците с маски и предпазни облекла.

Георги Бижев, представител на габровска текстилна фабрика, заяви, че има опит с водонепромокаеми облекла. Фабриката работи и обслужва нуждите на редица армии в Европа. „В България има работеща и мислеща индустрия, която въобще не трябва да се подценява. Отделно има над 4000 предприятия, които са свързани с габровската фирма. Те могат да се реорганизират бързо", каза той, предаде БГНЕС.

Бисер Шарков, представител на текстилен производител, обърна внимание за типовете маски на пазара. В кратката лекция стана ясно, че най-масовите маски по аптеките не могат да се използват и не предпазват от коронавирус. Те обикновено не се произвеждат в Европа. Има фабрика в Турция, която е ангажирана до юли месец.

Дезинфекция в градския транспорт и метрото заради коронавируса

Другия тип маски са известни на индустрията и производството, предпазват от запрашаване и миризми, бои. Те също са подходящи за коронавирус. Към момента производителят разполага с 40 000 бройки.

Третият тип маска е за многократна употреба, има клапан респиратор. Налична е във варианти за деца,жени и мъже. Този тип ще се произвежда от фабриката от утре. До няколко дни ще бъде подсигурено в страната.

"В момента налични консумативи има, но ние не заем колко време ще продължи тази криза. Затова трябва да ангажиране българската текстилна индустрия да работи за българската държава", каза Емил Караниколов, министър на икономиката.

Потвърдиха коронавируса: ето какво да правим

Той благодари на българската индустрия за разбирането. Пластовете до утре ще бъдат одобрени от българските вирусолози. Цената на платовете за защитно облекло, според Караниколов, скача ежечасно. 111 000 са защитните облекла, които са необходими всеки месец, към момента има налични за един месец.

Среща с текстилната индустрия ще има и утре от 14 ч.

На финал в типичния си шеговит стил Бойко Борисов поръча да се направи до утре костюм на директора на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, тъй като го питали защо непрекъснато е във военно облекло. „Искам да го облека с един такъв скафандър, да му се виждат само очичките“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама