Изследват десетки в контакт със заразените с коронавирус, случаите остават 4

20:37, 08 мар 20 25 3516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

14 проби от ВМА са отрицателни, останалите лаборатории все още работят. До утре ще има резултати от Националната лаборатория, защото все още пътуват натам. Остават 4 случаите на коронавирус у нас. Това съобщи на брифинг ген. Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на TOPNOVINI.BG

Броят на изследваните лица е огромен. В Габрово контактните лица са 140. В Плевен в Плевен все още не е установен точният брой. Осъществява се поголовен скрининг и на лекарите на болничните заведения, където има коронавирус.

Специфично лечение за коронавирус няма, има същите алгоритми, които са за една вирусна пневмония, отново повтори ген. Мутафчийски. Тоест няма нищо непознато за всички лекари в страната. Специалисти по коронавирус инфекция няма.

107 000 са заразените в света в 102 страни, добави още ген. Мутафчийски.

Общият брой проби тази вечер е над 160. Става въпрос за хора, които са контактували с четиримата заразени, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ. "Лекуваме всички, не можем да говорим за наличие на специфичен препарат, който да атакува този причинител. Днес изпратихме в болниците протоколите, с които са разработили китайските колеги, базирани на 70 000 случая", обясни още той.

Без да има специфичен препарат, има доста други начини, с които да помогнем на болните, за да не се стигне до усложнения, допълни доц. Кунчев. Рисковите групи са възрастни хора и хора с хронични заболявания.

Основен призив - социално дистанциране, не е моментът да пътуваме в чужбина и да се събираме с хора. Не трябва да затваряме цели градове, вирусът ще отмине, а не трябва да причиняваме щети, които биха продължили с години.

Към София пътуват 94 проби от контактни лица в Габрово – от семейството на медицинското лице, което даде положителна проба за коронавирус, както и пациенти, които са били в непосредствен досег с болната 75-годишна жена. Това съобщиха от РЗИ пред Нова телевизия.

От там допълниха, че медицинската сестра не е имала досег до болната жена, чиято положителна проба за заболяването беше оповестена снощи.

„Възрастната жена в момента се подобрява. Медицинското лице няма клинични оплаквания. Не съм получил сигнали за напрежение с граждани“, каза директорът на РЗИ-Габрово д-р Николай Пенчоков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама