Ердоган с призив Гърция да позволи на мигрантите да стигнат до Европа

21:22, 08 мар 20 / Свят 25 2910 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова Гърция да отвори границите си и да позволи придвижването на мигрантите към други европейски страни. Той разкритикува страните, че си затварят очите за страданията на сирийските цивилни, особено жените и децата, които съставляват по-голямата част от жертвите на бруталната гражданска война, предаде БГНЕС.

В изказването си на конференция в Истанбул по случай Международния ден на жената, Ердоган нарече отношението на Гърция към търсещите убежище „нечовешко“. Той отбеляза, че голяма част от всички 1 милиона души, загубили живота си в сирийската криза, са жени и деца, но никой не обръща внимание на този факт.

ЕС намалява финансовата помощ за Турция заради пускането на миграните

Според него, гръцките власти нямат причина да се страхуват, тъй като желанието на мигрантите е да отидат в други части на Европа. „Никой не надига глас срещу нечовешкото отношение на Гърция към лицата, търсещи убежище“, каза Ердоган, като подчерта, че гръцките власти се опитват да потопят лодките си и да стрелят по тях, за да предотвратят влизането им в страната.

Eрдоган повтори още веднъж, че Турция никога не се е стремяла да нахлуе или да анексира сирийска територия.

„Единствената ни цел е да улесним безопасното завръщане на 3,6 милиона души, които вече пребивават в страната ни, и 1,5 милиона други от Идлиб, които се доближиха до нашите граници“, каза Ердоган.

Путин и Ердоган се договориха за спиране на огъня в Идлиб

Той заяви, че Турция си запазва правото да освободи зоната, ако Русия и други страни не изпълнят обещанията си във връзка със ситуацията в региона.

В същото време правителствени източници в Атина съобщават, че страната ще удължи с 36 км оградата по протежение на границата си с Турция, предаде БТА.

Десетки хиляди бежанци опитват от седмица да преминат от Турция в Гърция. Полицейски източник заяви пред АФП, че през последните дни в района са били изпратени подкрепления от силите за борба с безредиците, дронове и полицейски кучета. Полицаи и мигранти се замеряха с гранати със сълзотворен газ и камъни през последните дни по тази граница.

Стана ясно и че Кипър ще изпрати полицаи на гръцко-турската граница край Еврос. Това се разбра от разговор между премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и президента на Кипър и Никос Анастасиадис. Двамата са договорили и обща позиция, която ще изложат по време на предстоящия телефонен разговор с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел, който ще предшества разговорите на турския президентс канцлера на Германия Ангела Меркел и с Шарл Мишел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама