Ананиев: Има достатъчно тестове за коронавирус

08:57, 09 мар 20 25 2515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Впечатлен съм от организацията, която са направили ръководителите на двете болници в Плевен и Габрово. Това каза здравният министър Кирил Ананиев в "Сутрешния блок" на БНТ. Там са настанени пациентите с положителни проби за коронавирус в България.

Здравният министър обясни, че е искал на живо да се запознае със състоянието на двамата пациенти с коронавирус, както и с организацията в лечебните заведения. 

Няма нови случаи на коронавирус у нас

Ръководителите на двете болници в Плевен и Габрово са осигурили увеличаване на леглата. При необходимост, има възможност за удвояване на броя им.

"В момента в Габрово има 10 легла в инфекциозното отделение, от които 7 са заети. Имат възможност да прибавят още 7 легла, тоест леглата стават 17. Има разработен и кризисен план, при който да се отворят още легла. Единият вариант е за 27 легла - едно отделение да бъде заделено специално за такива случаи. Ако заболяемостта е по-голяма, може да влезем в разговори с държавната белодробна болница, където може да се откре цяло ново отделение", обясни той.

Направена е добра организация и план за преструктуриране на персонала в двете болниците, така че, ако се наложи, специалисти, лекари и медицински сестри от други отделения да поемат грижите за болните в инфекциозното отделение, добави министърът.

По думите му към момента има достатъчно персонал, а в особено критични моменти може те да бъдат подпомогнати и с работещи в други лечебни заведения.

Томислав Дончев: Мерките срещу коронавируса у нас отговарят на ситуацията

Той каза, че си е поставил цел да подпомогнат двете лечебни заведения с предпазни средства. Към момента няма липса на такива, каза той. "Навсякъде в страната сме създали организация да бъдат доставени необходимите предпазни средства. Някъде има нужда, някъде са по-добре задоволени".

Той припомни, че премиерът вчера проведе среща с бизнеса за осигуряване на предпазни средства. Освен това се водят разговори с трети страни, които са поели ангажимент да ни доставят предпазни средства, така че според Ананиев ситуацията ще бъде овладяна.

По  думите на Ананиев производството на допълнителни маски за лице и защитни облекла могат да отнемат месеци. Междувременно от "Интендантско обслужване" съобщиха, че ако цялото дружество работи можем да произвеждаме по 10 хиляди маски на ден. 

Заради коронавируса: Франция забрани събирания на повече от 1000 души

Здравният министър каза още, че към момента не може да се говори за затваряне на градове в страната заради коронавируса. Болниците за рехабилитация също няма да бъдат затваряни.

Основната цел пред властта е да открие нулевия пациент, тъй като и четиримата заразени не са били в чужбина. Точно заради това всички хора, с които са контактували заразените, ще бъдат проверени внимателно.

Засега има и достатъчно тестове и сме в процедура за нови тестове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама