Стартира интегрираният проект за водите на град Пловдив

16:19, 09 мар 20 25 2715 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 04.03.2020 г.  с  официална церемония "Първа копка" и с пресконференция  на община Пловдив стартира  „Интегриран проект за водите на град Пловдив - Етап 1“, финансиран по Оперативна Програма „Околна среда” 2014-2020, съфинансирана от ЕС чрез Кохезионен фонд по приоритетна ос 1 „Води“, Процедурата за подбор на проекти № BG16M1OP002-1.006 „Изпълнение на ранни ВиК проекти“.

Начало на първия етап на проекта даде кметът Здравко Димитров заедно с ресорния заместник-кмет Пламен Райчев, като направиха първата копка на ул. „Средец“ в гр. Пловдив. „Този проект е важен, защото ще осигури чиста питейна вода, а улиците няма да се наводняват след дъжд. Бързината на строителството няма да окаже влияние на качеството и поне 100 години не трябва да се подменя. Ще има специална организация на движението, като на места то ще бъде еднопосочно“, отбеляза кметът Здравко Димитров.

Социално икономически цели на проекта са свързани с подобряване качеството на живот на населението, чрез създаването на устойчива система на канализационните и водоснабдителните мрежи в града; засилване на конкурентноспособността на икономиката с оглед постигане на висок устойчив растеж и осигуряване на по-висока заетост, доходи и социална интеграция на територията на Община Пловдив.

  • Общата стойност на проекта: 115334 116,42 лв.
  • Основна цел на проекта е гарантирането на оптимално отвеждане и пречистване на отпадъчните води, събирани в канализационните мрежи, които в момента се изхвърлят без достатъчно пречистване, което да отговаря на заложените в Директива 91/271/ЕЕС изисквания.

Ще бъдат подменени 12,276 км водопроводи успоредни на канализацията, както и 708 сградни отклонения, с които ще се намали инфилтрационния поток към ПСОВ. За да се осигури достатъчен хидравличен капацитет на системата и рехабилитация на Главен колектор VII ще бъде изграден нов колектор с дължина 2,746 км.

www.eufunds.bg

Проект „Интегриран проект за водите на град Пловдив - Етап 1”

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама