Река Сена преля в Париж

20:02, 09 мар 20 / Свят 25 2451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Река Сена излезе от бреговете си в Париж след неколкодневни валежи, съобщиха столичните власти, цитирани от Ройтерс и БТА. 

Крайбрежни паркове във френската столица се наложи да бъдат затворени днес. На измервателния пункт Аустерлиц водите на Сена достигнаха до 4,2 м, с повече от 2 м над нормалното си равнище, и бяха залети някои нискоразположени кейове и крайбрежни пешеходни зони.

"Бато муш", най-големият от няколкото оператори на круизи по Сена, съобщи, че от вчера корабчетата му не се движат и така ще бъде и утре. Причината е, че наводненият кей при моста Алма на практика не позволява на туристите да се качват на корабчетата.

При Каменния зуав - статуята на войник, използвана от парижани като показател за покачването на Сена - водата стигаше малко под коленете на войника, тоест малко под отметката от 4,30 м, което значи, че реката е неподходяща за корабоплаване.

При наводненията през 2018 г. нивото на Сена се покачи до цели 5,84 м (до около колана на зуава), което предизвика сериозен транспортен хаос. Реката тогава заля железопътна линия, свързваща западните и южните предградия на Париж.

Днес представител на метро и жп операторът РАТП съобщи, че влаковете по мрежата му се движат нормално.

През юни 2016 г. нивото на Сена се беше покачило до 6,1 м, поради което Лувърът се наложи да изнася артефакти от подземията си като предпазна мярка срещу възможно наводнение. Тогава бяха наводнени хиляди жилищни сгради по течението на Сена и основния й приток Марна.

Измереното днес повишение на водите на Сена е лоша новина за Лувъра, който неотдавна затвори няколко пъти заради стачки срещу пенсионната реформа на президента Макрон и епидемията от коронавируса, отбелязва Асошиейтед прес. Днес най-посещаваният музей в света съобщи, че изключително внимателно следи нивото на реката. Лувърът, една от най-големите забележителности на Париж, се помещава в бивша кралска резиденция, разположена на десния бряг на Сена, и е силно уязвим при излизания на Сена от коритото й.

Шефът на парижките летища заразен с коронавирус

През уикенда парижките власти затвориха тунела под Градините на Тюлейри, които се намират в съседство с Лувъра. Властите обаче призоваха обществеността към спокойствие. Лувърът обяви, че речното ниво в района на музея засега не е достигнало до критични стойности.

Властите в града неведнъж са предупреждавали, че в Париж може да се повтори катастрофалното наводнение от януари 1910 г., когато водите на Сена достигат 8,62 м и голяма част от центъра на френската столица остава под вода, отбелязва Ройтерс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама