Частично бедствено положение в Български извор заради скъсан водопровод

18:22, 10 мар 20 25 4928 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на община Тетевен Мадлена Бояджиева обяви частично бедствено положение в село Български извор заради скъсан магистрален водопровод, който остави селото без вода, а за изграждането на нов ще са необходими около 10 дни.

Решението за обявяване на бедственото положение в село Български извор, където живеят около 1500 души, е взето на свиканото днес заседание на Кризисния щаб за бедствия и аварии към община Тетевен, поясни кметът Мадлена Бояджиева, предаде БНР.

„Селото остава изцяло без водоподаване и в момента няма възможност за алтернативно захранване. Детската ясла и детската градина не работят. Училището ще продължи ваканцията до момента, в който  се възстанови водоподаването“, поясни тя.

Изпълнителният директор на ВиК-Ловеч Данаил Събевски поясни, че довеждащият водопровод до селото се е скъсал от високите води на река Вит при преминаването й през коритото на реката в местността „Боаза“. „От дървета, които е влачила реката и (заради) пропадане на част от западния бряг“.

Събевски допълни, че от утре започва изграждането на временен водопровод с дължина 1200 метра, който ще преминава по моста над реката. „Предполагам, че това нещо ще е максимум за 10 денонощия, като може да стане и за пет, зависи от атмосферните условия“, обясни той.

Дотогава за населението са осигурени 10 водоноски.

Скъсалият се водопровод е захранвал с питейна вода и село Галата, но там е осигурен алтернативен водоизточник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама