ИЗВЪНРЕДНО: Два нови случая на коронавирус

20:53, 10 мар 20 25 5124 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Жена и мъж, на 66 и 77 години, са дали положителна проба за коронавирус. Те са настанени в столичната болница "Пирогов". Това съобщи на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на TOPNOVINI.BG. Двамата са семейство, което е работело на "Илиенци". 

Утре премиерът свиква извънредно заседание на Съвета по сигурността.

Мъжът е постъпил с остра дихателна недостатъчност вчера, жената е постъпила днес в тежко състояние, интубирана е в шокова зала веднага. Не са пътували в чужбина. Има данни, че синът им е работил в "Илиенци", съобщи ген. Венцислав Мутафчийски - началник на Кризисния щаб. Ще бъдат издирени контактните лица, които са 89 души. 

Вътрешното отделение, в което болните са настанени, вече е изолирано, съобщиха от "Пирогов". 

"Каквито и мерки да се взимат, те са закъснели, вирусът се разпространява из цяла Европа, маските не го хващат и единственото, което можем да направим, е да се опитаме да го ограничаваме. А това става със спазване на тези мерки, които ви казват докторите - дистанция един от друг, да се избягват контакти, движение. Моят съвет е и включително пътуване в чужбина", каза премиерът.

„Никой не е обещавал, че в България няма да има коронавирус. Важното е да ограничим разпространението на заразата и да открием бързо контактните лица, за да запазим здравите хора“, подчерта ген. Мутафчийски. 

Запитан дали ще бъде обявена ваканция в училищата, той каза, че такава е обявена само в страните в ЕС с по-голямо разпространение на вируса. Въпросът ще бъде обсъждан утре. “Децата не са най-застрашената група. Най-застрашени са най-възрастните. Както казват в Германия - внуците могат да убият бабите и дядовците”, каза Мутафчийски.

„Никой не знае кои мерки са най-ефективни“, посочи той. Единствените мерки, които категорично са били успешни, са драстичните мерки в Китай. „Трябва да се запази обаче баланса, за да не се парализират социалния и стопанския живот“, добави ген. Мутафчийски. „Трябва да свикнем с мисълта, че оттук нататък ще живеем с много хора, заразени с коронавируса, но все пак животът продължава, това е неизбежно“. 

В състоялото се преди брифинга консултативното заседание на Европейския съвет чрез видеоконферентна връзка е станало ясно, че се очаква около 60-70% от европейците да прекарат коронавируса.

"До една държавите-членки се изказаха срещу забраните за износ на медицински изделия... Аз им казах, че не виждам ни най-малко солидарност до момента, защото ЕС досега работеше на базата на обществени поръчки. Големи компании произвеждат тези медицински оборудвания, в случая най-важните са аспираторите, те ги печелят и казват не можем да доставяме, или имаме забрана да ги доставим, или имаме договорени тестове, маски, медицински облекла, за които си плащаме, сега казват, че не можем да ги доставяме", каза Борисов.

"Считам за правилна и своевременна мярка, ползвайки българската поговорка "Помогни си сам, за да ти помогне и Господа", и искам да благодаря на индустрията, защото в момента се тестват от няколко фирми скроени облекла. Надявам се Томислав Дончев да ги проследи, да отиде в лабораторията на военните, където да минат тестовете, за да сме сигурни, че имаме надлежен сертификат, че е това, което ни трябва", допълни премиерът.

Тази вечер един тир трябва да дойде от Турция. Маските, които са договорени, би трябвало утре да се разпределят, каза Борисов.

Към този момент държавите-членки можем да разчитаме на 25 млрд. евро за програми и оборудване. Големите производители на медицинска техника в Европа, а и не само там, да бъдат стимулирани финансово и да започнат масово производство на аспиратори, защото това ще бъде нещо, което в следващите седмици и месеци ще бъде най-належащо в болниците, каза още Борисов. 

"Някои казаха, че едва ли не си измисляме този проблем, наречен коронавирус, не знам тези хора имат ли съвест, реално мислене... А освен коронавирус имаме петролна криза едновременно. Кристин Лагард каза, че се задава не по-малка, дори по-голяма рецесия. А някой казва те са си измислили този проблем...", коментира още премиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама