Мнима промоция на спортни обувки дебне жертви в социалните мрежи

16:50, 12 мар 20 25 12997 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В онлайн платформите Viber и WhatsApp циркулира измама под форма на промоция на бранда Adidas. Десетки потребители са получили съобщения от свои приятели, които им препращат линк с мнимата промоция – в него се казва, че марката празнува рожден ден и по този повод подаря 3000 чифта маратонки.

За да спечели чифт безплатни обувки, даденото лице трябва първо да отговори на три въпроса, а след това да препрати линка на 20 души във Viber или WhatsApp.

Оказва се обаче, че става въпрос за измама и най-вероятно при кликване на трите въпроса в смартфона влиза вирус, който отключва всички защити – като например пароли за онлайн банкиране и други приложения, свързани с финансови транзакции.

„Когато го отворих, усетих, че има нещо нередно“, разказа потърпевша пред bTV. След като се усъмнила, тя потърсила информация за промоцията в интернет. Оказало се, че такава няма. Вместо това жената попаднала на десетки статии отпреди 2 години, от които става ясно, че през 2018 г. подобна схема е действала и във Великобритания.

У нас съобщението е стигнало както до лични пощи, така и до служебни имейл адреси на различни фирми. IT отделът на поне една от тях е провел свое разследване на съобщенията и е предупредил останалите служители, че става дума за измама.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама