Затварят училищата, кината и театрите и ограничават командировките в София

19:55, 13 мар 20 25 3646 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Столична община въвежда строги мерки във връзка с разпространението на коронавируса. Кметът Йорданка Фандъкова обясни, че е привърженик на всички възможно най-сериозни мерки. На сайта на Столична община ще бъде създадена специална страница, на която гражданите ще могат да се информират за предприетите мерки.

Затварят университетите, училищата и детските градини

Училищата в София ще бъдат затворени за една седмица. Учебните заведения, които имат техническа възможност, ще могат да провеждат онлайн обучения. Преустановяват се всички училищни екскурзии, както и зелени и бели училища.

От понеделник детските градини и яслите се затварят. "Взехме това решение трудно, съзнавайки, че то ще доведе до затруднения за много родители, които не могат да отсъстват от работните си места. След първоначалното ни намерение да оставим отворени детските градини, получихме многобройни заявки от персонала за отказ от работа", коментира Фандъкова. 

Всички софийски университети също се затварят и преминават към дистанционна форма на обучение.

Затварят театрите и кината

Затварят се всички публични места, включително театри, кина, галерии, детски клубове, концертни зали, за да може да се ограничи максимално събирането на хора. Всички периодични и временни пазари също ще бъдат затворени, в това число и пазарите в Малашевци, Подуяне, на Националния стадион „Васил Левски“ - всички места, на които се струпват много хора. Временно е затворена и Зоологическа градина – София.

Издадени са указания към управителите на летище „София“, БДЖ, Централна жп гара, Централна автогара и другите гари и автогари да организират засилено дезинфектиране. В тази връзка от столичния аеропорт съобщиха, че в двата терминала на летище София ще бъдат допускани единствено пътуващи във връзка с обявеното извънредно положение в страната поради COVID-19. На входовете ще бъде измервана телесната температура. Затварят се и всички търговски обекти на територията на летището, с изключение на магазините за хранителни стоки и аптеките.

Към възрастните хора и гражданите, които използват социални услуги

Чрез общинското предприятие „Социален патронаж“ се организира доставка по домовете на лекарства и храна на самотно живеещи възрастни хора, които нямат близки, с хронични заболявания или трудно подвижни. Телефонът за връзка е 02 8188522 и 02 8188523. Доставката ще се извършва от общински служители и при нужда от доброволците на Столична община и БЧК.

Клубовете на пенсионера се затварят. Центровете за социални услуги остават затворени за външни хора и със засилена дезинфекция. Продължава работа на кризисния център за бездомни, като излизането ще бъде при необходимост.

Дезинфекция на улици и градски транспорт

Продължават засилените мерки за дезинфекция на всички градски пространства. Ще бъдат измити и всички контейнери и подлези с препарат. Няма да бъде спирано и усиленото почистването на улиците, когато времето го позволява. Продължават и мерките за дезинфекция на градския транспорт и метрото. Ще се предложи и временно спиране на нощния транспорт.

„Нека се пазим взаимно”, призова по-рано Центърът за градска мобилност. Заради това в градския транспорт в София се въвеждат допълнителни мерки във връзка с ограничаването на разпространението на коронавируса:
- Първата врата не се отваря на превозните средства, в които кабината на водача не е изолирана;
- Водачите временно не продават билети;
- Кабините, които не са зад стъкло в превозните средства, са отделени с ленти от салона;
- Водачите на автобусите отварят вратите, бутоните са изключени, за да не се налага пътниците да ги пипат с ръце.

Помощ за болниците

Осигуряването на медицинската грижа в града е сред приоритетите на Столична община. „Както държавните, така и частните болници изявиха желание да се включат в тази задача според възможностите си. По най-важният въпрос, по който правителството работи, е финансирането на всички болници, които имат грижата за диагностицирането и грижата за болните“, обясни Фандъкова.

Тя подчерта, че по отношение на Втора градска болница общината има пълната готовност да я подкрепи финансово, за да може тя да функционира спокойно. Ще се гарантира и допълнително заплащане за медицинските специалисти, които се излагат на риск. Ще им бъде гарантирано и необходимото защитно облекло.

Пътуване до София само при крайна необходимост

Ограничават се командировките от и до София. Столична община апелира пътуванията до столицата да стават само при крайна необходимост.

Установяват всички, контактували с болни

Установяват се всички лица, които са били в контакт със заразноболните. И когато се наложи, те ще бъдат транспортирани от медицински лица в здравните заведения. До този момент няма човек, за когото да е констатирано, че е контактувал със заразен с коронавирус, който да не е бил открит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама