Големите кавички на седмицата (16 - 22 март)

11:00, 22 мар 20 / Големите кавички 25 7319 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

 Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица. 

„За всички нас трябва да е ясно, че икономиката се възстановява. Не така стоят нещата с човешкия живот. Всички ние трябва да направим всичко възможно за запазване на живота и здравето на гражданите, тъй като това е най-важно. Ние сме народ, който е минал през много изпитания, през войни, глад и болести, ще минем и през тази кризисна ситуация при добра организация и мобилизация на всички ресурси на държавата“. Така главният прокурор Иван Гешев коментира изказванията за икономическите щети от коронавируса.

"Държавата била лош стопанин, това ни обясняват 30 години. Днес всички искат от лошата държава. Скритата ръка на пазара е дълбоко потънала в държавния джоб и иска да бръкне все по-дълбоко". Това коментира председателят на КТ "Подкрепа" във връзка с обсъжданите икономически мерки за засегнатите от коронавируса фирми.

"Ние сме във война и противникът е невидим. За това всички вкъщи, а тези, които отиват на работа да спазват мерките". Така премиерът Бойко Борисов коментира ситуацията с разпространението на коронаивурса у нас. Малко по-рано при посещение в завод за защитни облекла във Враца той каза: "Давайте им повече пари, пазете ги с маски, давайте им витамин С. Тези хора са ни работните пчелички и ни спасяват от кризатa".

"Най-важно в момента е здравето, живота и благоденствието. Борбата днес е за всеки българин, затова моят призив е единство и солидарност. Вярвам, че заедно обединени, ще се справим... с мор от бедност не се спасява от този вирус. Трябва всички да сме солидарни с тези, които най-силно ще понесат последствията на кризата...". Част от изявлението на президента Румен Радев във връзка с обявеното извънредно положение заради коронавируса.

"Купонът свърши. Но и времето за общи приказки вече изтича. Време е за разумни, обмислени, хладнокръвни решения и конкретни действия", за това призова лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Избраниците на народа какъв пример даваме? Оказва се, че ние даваме най-отвратителния пример. Във всички новини, докато пътувах към НС, се говореше, че единствените места, в които не се спазва закона и заповедта на ген. Мутафчийски да сме на два метра един от друг и да не се скупчваме, са ромският квартал „Столипиново“ и парламентът...Затова предлагаме и българските депутати да вземат мерки, за да са безопасни за себе си, за своите близки и за българския народ. Не трябва да допускаме българският парламент да стане проводник на заразата“. С тези думи лидерът на "Воля" Веселин Марешки, облечен в защитно облекло, призова парламентът да вземе мерки срещу разпространението на коронавируса.

"Не трябва да се правим, че не виждаме как с една и съща лъжичка се пъха в устата на тоз и на оня, и след това се говори, че била свещена и нямала да допринесе за разпространяване на заразата". Това коментира зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов във връзка с това, че в православните храмове продължава да се използва обща лъжица за причастията въпреки заразата от коронавирус.

"Колкото и крайно да звучи, трябва да преминем в режим почти на военно положение. С организиране на държавата за самозадоволяване и произвеждане на всички стоки от първа необходимост. Надявам се да не съм лош пророк, но мисля, че времето ни изтича като пясъчен часовник. Опасявам се да не е изтекло...С риск да бъда интерпретиран неправилно - сега е моментът да се разбере дали в България има държавници и искат да се грижат за хората, които са ги избрали, или които се занимават с дребни политически игрички и политиканстване...Може да прозвучи малко назидателно, но може да се окаже, че ако мислим за политически избори, няма да има кой да ни избира и кого да избират". С тези думи главният прокурор Иван Гешев призова за въвеждането на по-сериозни мерки и почти военно положение заради коронавируса.

 

"Не е моментът да си говорим за демокрация". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по повод предприетите извънредни мерки срещу разпространението на коронавируса. Според него предприетите действия са свързани с това "да създадем предпоставка за недобро разпространение на коронавируса, а не да създаваме ограничения".

"В момента сме в едно блато, явно ще трябва сами да се оправяме. Всеки както може и с каквото може". Това заяви телевизионният водещ Слави Трифонов във връзка с предприетите мерки за овладяване на коронавируса. Той обяви, че ще нарави дарение на "Александровска болница" и призова партиите да последват примера му.

"Има достатъчно хляб в България. Това е суперхраната по време на криза и тя е гарантирана от нас". Това каза в  председателят на Националния браншови съюз на пекарите и сладкарите Мариана Кукушева във връзка със итуацията около коронавируса.

"Страхът наистина кара хората да регресират, като например вярват, че всичко от което имат нужда им се полага по право". Така собственикът на "Уолтопия" комнтира вълната от негативни коментари, след като направи дарение на Александровска болница, но с условие, служителите му да са с приоритет при нужда.

"Каквото и да се случи, важното е да не губим посоката. Да знаем къде е светлината. Може и да ни ударят. Може и да ни съборят. Може да се учим наново да ходим. Правил съм го вече няколко пъти. Боли и е трудно, но е велико, защото е ново начало. Повярвайте, това никой никога не може да ни отнеме!”. Това написаСлави Ангелов, главният редактор на “168 часа” и списание “Космос”, който беше пребит от трима маскирани мъже пред дома му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама